poniedziałek, 3 czerwca 2013

Drożdżowe bułki z serem

Dziś przepis na pyszne bułki z serem które smakują jak z cukierni!! Dzięki dodaniu do masy serowej 1 łyżeczki lemon curd, bułki miały przepiękny zapach, a w smaku można było wyczuć cytrynową nutę. Przepis znalazłam tu. Polecam również przepis na Okrągłe bułki z serem :)


Składniki (przepis trochę zmieniłam)

Ciasto drożdżowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0.5 szkl mleka 
  • 0.5 szkl cukru 
  • 20 g drożdży 
  • ok. 30 g  masła (2 łyżki) 
  • 1 jajko
Nadzienie: 
  • 400 g białego sera (twarogu) 
  • 1 jajko 
  • 1 cukier wanilinowy 
  • cukier (dajemy tyle ile chcemy)
  • 1 łyżka soku z cytryny (ja dałam łyżeczkę lemon curd)
Kruszonka:
  • 2 łyżki schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy ubite jajko, ciepłe(nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.


Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser wcześniej zmielony lub przetarty przez sitko, dodajemy do miski. Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i cukrem, łyżeczkę soku z cytryny lub lemon curd i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i  smarujemy serem na całej powierzchni (pierwszy 2 rysunki na zdjęciu poniżej). Składamy je z jednej i drugiej strony do środka (3). Ostrym nożem ciasto kroimy na kilka czy kilkanaście części (4 rys) i skręcamy jeden raz (5) tak aby powstały nam zgrabne bułki (6). Bułki przekładamy na blachę pozostawiając odstępy nimi (bułki sporo urosną). Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.




Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do malaksera i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym, jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypując kruszonką.
Bułki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdyby za bardzo nam się spiekły można przykryć je folią aluminiową. Bułki studzimy na kratce.

Smacznego:)



Bułki przed pieczeniem
 Bułki po upieczeniu :)




9 komentarzy:

Myszka pisze...

cudne drożdżówki :)

p.s nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/06/zabawa-nominacja-itp.html.

izabela wroblewski pisze...

ja pierdziele ale ci urosly ale ladne, dzisiaj sprobuje je upiec

izabela wroblewski pisze...

juz zjedzone nie wyrosly mi tak jak bym chciala ale w smaku ;niebo w gebie; napewno ich upieke jeszcze raz niedlugo

Anka Firanka pisze...

Może Pani za krótko wyrabiała ciasto i dlatego nie urosły :/ Ja czasami wspomagam się mikserem z odpowiednią łopatką, jednak przy takim wyrabianiu należy uważać żeby nie przegrzać miksera :)

izabela wroblewski pisze...

dzieki za cenna rade,napewno cos zepsulam z tym wyrabianiem ,maz sie smieje ze mi nigdy nic nie rosnie ale juz chodzi za bialym serem,napewno upieke jeszcze raz bo pyszne byly I ta kruszonka-rewelacja

Anka Firanka pisze...

Za drugim razem mam nadzieje że bułki wyjdą idealne, a Pani mąż się już nie będzie z Pani śmiał :]

Anonimowy pisze...

Pani Aniu przepiękne bułki!..upieke dziś takie same, tylko nie wiem jak je złożyć a potem skręcić? Proszę o wskazówki techniczne:)

Anka Firanka pisze...

Zrobiłam aktualizacje posta i dodałam rysunek jak powinno sie skręcać bułki :) Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

mimo ze jestem mezczyzną, to ja gotuję w domu:)
,zrobiłem takie, pyszne, pieknie wyrosły, moze dlatego ze ciasto zrobiłem dosc lekkie/luźne,masło na koniec wyrabiania pomaga bardzo !!!
polecam