Chyba nie ma osoby która by nie spróbowała pizzy. Jednak gdy idziemy do pizzerii i czekamy na naszą wymarzona pizze dostajemy coś w rodzaju placka z sporą ilością sera, polaną keczupem co wogóle nie przypomina pizzy lub też dostajemy pizze na takim cieście, że można ją przyrównać do bochenka chleba. Może czas aby wykonać swoją ulubioną pizze w domu ? :) Przepis który zamieszczam poniżej nie jest wcale trudny, a wymaga jedynie paru składników i chwili czasu.Należy pamiętać żeby nie kłaść za dużo składników na pizzy bo straci ona wtedy swój smak.
Jedną z ciekawostek jest to, że włosi zalecają jedzenie pizzy na śniadanie, a nie na kolacje. Wynika to z tego, że jedzenie pizzy o tak później porze skutkuje niestrawnością.
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 50 ml oliwy z oliwek
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Do wyższego naczynie wlewamy 150 ml ciepłej wody i mieszamy z rozkruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 5 minut. Następnie rozczyn z drożdży i oliwe z oliwek dodajemy do mąki. Wszystko zagniatamy dodajemy po łyżce 100 ml ciepłej wody. Gdy ciasto zacznie nam odchodzić od miski, przekładamy je na wysypaną mąkę stolnicę lub blat i wyrabiamy około 10 minut.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą spowrotem przekładam do miski i przykrywamy ściereczką w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części (ciasto grubsze) lub 3 części (pizza na cienkim cieście). Placki rozpłaszczamy przy pomocy wałka lub spłaszczając rękoma. Placki przekładamy na blachę i pozostawiamy do podrośnięcie na 15-20 minut.
Po obłożeniu pizzy pieczemy ją na złoto około 15 minut w temperaturze 220-240 stopni C.Czas pieczenia może się wydłużyć lub skrócić o kilka minut, a zależy to od ilości składników na cieście i od temperatury pieczenia.
Obłożenie pizzy:
Pepperoni : 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. 200 g salami kroimy na cienkie plasterki. 200 g mozarelli kroimy na plasterki. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy mozarelle, a następnie salami. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Tricolore: 350 g świeżego szpinaku myjemy i kroimy na paski. 300 g pomidorów z puszki rozcieramy z sola i pieprzem. 100 g gorgonzoli kroimy w kostkę. Na ciasto rozkładamy połowę szpinaku, posypujemy połową sera, rozkładamy sos pomidorowy, resztę szpinaku i sera.Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Capricciosa: 400 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto. 150 g pokrojonych na plasterki pieczarek układamy na cieście. Możemy położyć również 4 fileciki sardeli, 150 g mozarelli pokrojonej w plasterki i 100 g karczochów ze słoika. Wierch oprószamy solą i pieprzem i kropimy oliwą.
Funghi: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim plastry 150 g mozarelli, na wierzchu układamy 200 g pokrojonych pieczarek. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą z czosnkiem.
Diavola: 600 g pokrojonych pomidorów odsączamy z zalewy i rozcieramy z sola i szczyptą pieprzu. Sosem smarujemy ciasto i rozkładamy na nim 100 g pokrojonej w plasterki szynki, 100 g pokrojonych czarnych oliwek i 2 posiekane zielone papryczki chili. Wierzch pizzy posypujemy oregano, szczyptą soli i pieprzy i na koniec kropimy oliwą.
Dowolna: Możemy również stworzyć pizze wg własnego uznania dodając kukurydzę, kiełbasę wiejską, ogórki kiszone lub wiele innych :) Ja wykonałam pizze z tym co miałam w domu czyli świeżym pomidorem, szynką drobiową, oliwkami i serem. Wierzch posypałam tymiankiem (który pasuje do sera) i oregano.
* Gdy nie mamy pomidorów z puszki ciasto możemy posmarować dobrej jakości koncentratem pomidorowym i posypać ziołami lub kupić gotowy (np. Pudliszki z ziołami)
** Zamiast dużej pizzy możemy wykonać również małe mini pizze, które należy piec krócej.
Smacznego :)
1 komentarz:
a ja tak dawno pizzy nie jadłam!
Prześlij komentarz