czwartek, 11 września 2014

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Sezon na śliwki w pełni, więc po Kruchym cieście ze śliwkami zdecydowałam się na nieco inne wypieki, a mianowicie bułki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Bułeczki wyszły oczywiście bardzo smaczne, puszyste i z delikatną nutą cynamonu. Śliwki na bułkach można nazwać "wisienką na torcie" ponieważ rozpływały się w ustach, a kruszonka na bułkach osłodziła lekko kwaskowe śliwki. Jestem pewna, że takie bułeczki będą świetnie smakować dzieciakom na drugie śniadanie w nowym roku szkolnym.
 
Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 7 dkg drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 10-20 dkg cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 10 dkg roztopionego masła
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania bułek
  • szczypta soli
Kruszonka
  • 80 g  cukru
  • 80 g masła
  • 100 g mąki
Dodatkowo
  • 750 g śliwek
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cynamon
Wykonanie:

Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

W międzyczasie śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do miseczki i mieszamy z odrobiną cynamonu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do malaksera i miksujemy kilka sekund, aż powstanie nam kruszonka. Naczynie od malaksera wkładamy do lodówki.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość kilku centymetrów. Za pomocą szklanki, miseczki lub filiżanki wycinamy bułeczki i robimy wgłębienie odciskając dno innej mniejszej niż sama bułeczka szklanki. Spód wgłębionej części powinien być dość cienki. W utworzone wgłębienie wsypujemy niewielką ilość bułki tartej i wkładamy połówki śliwek (ok. 3-5 w zależności od wielkości bułek). Bułki przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy i odstawiamy do napuszenia na ok. 15 minut. 


Pozostałe jajko roztrzepujemy w miseczce i smarujemy nim obrzeża bułek, które następnie posypujemy kruszonką. Bułki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego :)




Śliwka - robaczywka!
Z dziećmi i dla dzieci 2014
Szkolne śniadania

4 komentarze:

Malwinka pisze...

Takie domowe smakują najlepiej! :)

ILoveBake.pl pisze...

pięknie wyglądają :)

kasia1977 pisze...

Bardzo, ale to bardzo lubie...
Narobilam mi ochoty...
Oj, a tu noc ciemna za oknami...
Zapraszam sie do Ciebie!
;)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

mariola1903 pisze...

Zabieram się do roboty powiem jak wyszły :-))