Obiad z fasolką szparagową chodził mi po głowie od jakiegoś czasu. Nie miałam za bardzo ochoty na klasyczną fasolkę szparagową w bułce tartej, podaną do kotleta i ziemniaków... Tak nudno brzmi... W szafce znalazłam curry i tak postanowiłam przygotować kurczaka w sosie kokosowym z fasolką szparagową. Danie wyszło bardzo smaczne, więc zachęcam Was do przygotowanie i spróbowania tego aksamitnego i lekko pikantnego dania :) Takie rozgrzewające dania na pewno warto włączyć do swojego jesiennego jadłospisu :)
- 2 pojedyńcze lub 1 podwójny filety z kurczaka
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 ml mleczka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- sok z 1/2 limonki
- szczypta chilli
- szczypta imbiru
- olej
- 1-2 woreczki ryżu
- 2 łyżki sezamu
Filet z kurczaka myjemy i oczyszczamy z ewentualnych kostek i błonek. Następnie kroimy go kostkę i wrzucamy do miski. Do miski z kurczakiem dodajemy 2 łyżeczki przyprawy curry, 1 łyżeczkę oleju i zostawiamy na 10-20 aby kurczak się zamarynował.
W międzyczasie paprykę myjemy i kroimy w piórka lub w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą krojąc ją dość drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mrożoną fasolkę szparagową wrzucamy do gorącej osolonej wody na około 5 minut. Następnie odcedzamy ją i przelewamy zimną wodą.
Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy paprykę, czosnek, cebulę i smażymy całość na łyżce oleju przez ok. 3 minuty aż papryka i cebula lekko zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy kolejne ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby kurczak się upiekł. Kolejno dodajemy fasolkę i mleczko kokosowe, sok z 1/2 cytryny i doprawiamy szczyptą chilli, imbiru. Patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, aż do momentu gdy sos zgęstnieje, a fasolka będzie miękka. Na osoloną wodę wrzucamy wybrany przez nas rodzaj ryżu i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na suchą patelnię wsypujemy 2 łyżki sezamu i prażymy go na złoty kolor. Ugotowany ryż i przygotowany sos kładziemy na talerzu. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Smacznego :)
To musi być przepyszne:) Uwielbiam takie jedzonko :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuń