A dziś pomysł na to jak podać jabłecznik, aby wyglądał interesująco, a co najważniejsze ... smakowicie !!! Dziś przepis na pyszny jabłecznik, kruchy i z cudownie pachnącym nadzieniem. Wierzch możecie udekorować lukrem lub tak jak ja, grubą warstwą cukru pudru :) Musicie wypróbować ten przepis !!!
Składniki (blacha 25x40 cm):
Na ciasto:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.
Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru lub polewamy lukrem i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.
- 450 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka + 1 białko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 60 ml mleka
- 150 g masła
- szczypta soli
- 1,5 kg jabłek (najlepiej Szarej Renety)
- 3 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 40 g masła
Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, cukrami, szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajka, masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i smarujemy białkiem. Spód podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód wkładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na wielkość blachy o przenosimy na wałku na masę jabłkową. Jabłecznik wkładamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru lub polewamy lukrem i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.
Smacznego :)
Pyszne ciasto! Nie ma to jak jabłecznik!
OdpowiedzUsuńWygląda niecodziennie i bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńjak ja lubię ciasto z jabłkami,pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Zauroczył mnie totalnie :)
OdpowiedzUsuń