Strony

sobota, 4 października 2014

Panini czyli małe poduszeczki

Nazwa tych bułeczek wzięła się od słowa "panino" co tłumaczy się jako liczba pojedyncza, ale również jako małe chlebowe bułeczki. A właściwie dlaczego chlebowe ... ? Ponieważ w skład ciasta wchodzi oliwa z oliwek. Takie bułeczki w 100 % możecie podać jako kanapeczki-koreczki na różnego rodzaju imprezach, ale myślę że i dzieciom się spodobają małe bułeczko-poduszeczki. Bułeczki z tego przepisu piekłam nie raz i zawsze wychodziły one bardzo smaczne. Przepis znalazłam tu

Składniki (na ok.30 sztuk)
Na zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 g soli
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
Na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 13 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
  • 400 ml wody
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 20 ml mleka
  • 15 g soli
  • cały zaczyn
Wykonanie:
Do miseczki dodajemy wszystkie składniki zaczynu, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Miseczkę wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż do uzyskania gładkiego ciasta, wówczas dodajemy zaczyn z dnia poprzedniego. 
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ponownie przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (na ok. 1-1,5 h). Co pół godziny ciasto należy odgazować uderzając miską o blat.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 2,5 cm. 1/3 część ciasta składamy w kierunku środka, z drugiej strony robimy podobnie. Następnie ciasto obracamy o 90 stopni i składamy jeszcze raz. Ciasto ponownie przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 h
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (na grubość ok. 2 cm) podsypując je mąką. Następnie przykrywamy je kuchennym ręczniczkiem na ok. 5 - 10 minut.
Ręcznik zdejmujemy, a ciasto kroimy za pomocą np. ostrego noża w kostkę. Wycięte bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą którą posypujemy mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 - 30 min. 
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250ºC. Ustawiamy funkcję z parą lub jeśli takiej nie mamy na dnie piekarnika umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Bułki pieczemy przez ok. 10-15 min. 
Smacznego :)

* Bułeczki najlepiej smakują pierwszego dnia, na następny dzień stają się lekko twarde. 
**Ja moje bułeczki posmarowałam masełkiem i podałam z rukolą, żółtym serem, czerwoną cebulą i pomidorem.





1 komentarz: