Strony

czwartek, 27 listopada 2014

Ciasto marchewkowe bez cukru, jajek, mąki, mleka, wegańskie i bezglutenowe

Ciasto marchewkowe z tego przepisu jest meeega zdrowe. W skład ciasta wchodzą same zdrowe i smaczne składniki tj. orzechy, suszone owoce czy marchewka, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie można pominąć tego, że ciasto smakuje wybornie, a nie ma w nim ani grama cukru, jajek, mąki pszennej, mleka krowiego ! Jednym słowem: raj dla podniebienia nie tylko dla wegan i dla osób z celiakią !!!
Ciasto jest jeszcze zdrowsze od Dietetycznego ciasta marchewkowego, które cieszy się ogromną popularnością na blogu.

Składniki (na keksówkę lub małą kwadratową formę ok. 16 porcji)
  • ok. 500 g marchewki
  • 1 szkl. mąki mąki gryczanej
  • ok. 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szkl mleka sojowego
  • 1 szkl. miksu rodzynek/daktyli/żurawiny/śliwek/moreli
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1/2 szkl. dowolnych orzechów
  • 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki pestek słonecznika/dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka dowolnego octu
Wykonanie:
Rodzynki/daktyle/żurawinę itp. kroimy na mniejsze części i wrzucamy do mleka sojowego. Naczynie z bakaliami odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych skośnych oczkach, następnie dodajemy wiórki, namoczone bakalie wraz z pozostałym mlekiem, którego całkowicie nie wchłonęły, sok z cytryny, olej, orzechy, sezam, pestki dyni i łyżkę octu.
Do miski przesiewamy mąkę z cynamonem, proszek do pieczenia, sodą, szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami.
Ciasto przelewamy do silikonowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na 40 - 50 minut. Ciasto po tym czasie wyjmujemy, studzimy całkowicie i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
1 kawałek ciasta to ok. 156 kcal
B [g] 2,24
W [g] 13,3
T [g] 10,29





27 komentarzy:

  1. i właśnie takie zdrowe, domowe wypieki uwielbiam! :) zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto chyba można jeść do woli, co? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zjesc o kawałek wiecej niz zwykłego ciasta :P

      Usuń
  3. Czy dodanie octu jest konieczne? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ocet można pominąć, jednak dzięki połączeniu sody i octu ciasto wychodzi bardziej pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Chcialabym sprobowac zrobic to ciasto. Nie rozumiem jednak do kona tego przepisu. Chodzi o drugi akapit wykonania. Mam dodac wiorki kokosowe tak? Bo nie jest to tak jasno napisane. I namoczone bakalie. Ale mam wyjac te bakalie z mleka czy dodac bakalie z mlekiem do reszty skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis poprawiłam i mam nadzieje że teraz jest wszystko jasne. Jeśli nie to proszę jeszcze raz napisać do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuje :))) teraz wszystko jasne. Ide na zakupy po skladniki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis zepelnie mna zawladnal, nieodpuszcze, dopoki nie upieke tego ciasta :) Interesuje mnie jakich rozmiarow blacha sie nadaje?

    OdpowiedzUsuń
  9. Blacha o rozmiarach 30 x 20 lub zbliżonych :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chcę podwoić składniki, bo ciastem z 1 szklanki mąki u mnie się nie najemy :) Nie chcę dodawać orzechów, a zamiast mleka wodę. Pytanie czy wszystko podwoić? Odpowiedzi pewnie i tak nie doczekam teraz, tylko pójdę na żywioł, trzymajcie kciuki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Mleko sojowe jak najbardziej można zastąpić wodą. Nie rezygnowałabym jednak z pominięcia orzechów bo przyjemnie chrupią, a może jeśli już je zamieniać to na pestki słonecznika? Jestem ciekawa jak ciasto się udało :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto upieklam,nie dodalam octu,upieklam w keksowce wiec wyszlo wysokie,ale nastepny razem zrobie w foremce kwadratowej I nizsze.
    Przepyszne!!! Jemy jeszcze cieple.place lizac

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto upieklam,nie dodalam octu,upieklam w keksowce wiec wyszlo wysokie,ale nastepny razem zrobie w foremce kwadratowej I nizsze.
    Przepyszne!!! Jemy jeszcze cieple.place lizac.
    Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. A mi wyszedl mega zakalec, pewnie dlatego, ze nie mialam maki gryczanej tylko pszenna... ale nie poddaje sie nastepnym razem moze sie uda. Cxy to ciasto ma byc takie suche jak sie miesza? 1/3 szkalni plynu to dosc malo...

    OdpowiedzUsuń
  15. Niestety mąka pszenna w żadnym wypadku się nadaje się w tego rodzaju wypiekach. Jeśli nie ma pani mąki gryczanej w domu lepiej zastąpić ją zwykłą kaszą manną. A jeśli chodzi o płyn to w zupełności taka ilość wystarcza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis. Wlasnie szukam czegos dla mojego maluszka na pierwsze ciacho :) Dlatego chcialabym spytac czy cytryna jest konieczna, bo o occie juz wiem, ze nie? Orzechy tez niestety musze poninac, ale dla Malej to nawet lepiej, zeby za bardzo nie chrupalo :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cytrynę można pominąć tak samo jak ocet. Zaznaczam jednak że ciasto wówczas nie urośnie! Soda nie zacznie działać bez kwasu :( Odnośnie orzechów może spróbować je zastąpić mielonym siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy zamiast mąki gryczanej można użyć z cieciorki?

    OdpowiedzUsuń
  19. Można spróbować wykorzystać mąkę z cieciorki :) Nie wiem jednak jak zareaguje ta mąka.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można dodać cukier do ciasta? Dodałam pół szklanki, ale wydaje mi się za zbite, nic nie urosło chyba..

    OdpowiedzUsuń
  21. Oczywiście że można dodać cukier :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy mąkę gryczaną można zastąpić mąką kokosową lub kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  23. Niestety nie ryzykowałabym z mąką inną niż ryżowa/gryczana. Mąka kokosowa może nie wchłonąć całej wilgoci z ciasta, natomiast kukurydziana może sprawić że ciasto całkiem opadnie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzień dobry, czy można użyć mąki gryczanej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  25. Dzień dobry, tak mąka gryczana pełnoziarnista powinna również być ok.

    OdpowiedzUsuń