Dziś przepis na pyszną sałatkę, którą kiedyś przyrządził Kowal na imprezę w remizie :P Sałatka tak bardzo mi posmakowała, że sama postanowiłam ją przygotować na imprezę Andrzejkową, na którą wybrałam się do znajomych. Kowal swoją sałatkę przygotowała wtedy z indykiem, ja natomiast użyłam piersi z kurczaka. Polecam nie tylko na imprezy :)
Składniki:- 2 woreczki ryżu (perboiled lub inny sypki np. brązowy)
- 1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
- 1 ogórek szklarniowy
- majonez
- przyprawa do kurczaka
- musztarda
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski z kilkoma łyżeczkami przyprawy do kurczaka. Miskę z kurczakiem odstawiamy na 30 minut (można do lodówki).
W większym garnku gotujemy wodę dodając odrobinę soli. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy ryż i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy kurczaka. Ugotowany ryż odsączamy i jeszcze gorący wrzucamy do większej miski razem z kurczakiem. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Gdy ryż z kurczakiem jest już ostudzony, myjemy ogórka a następnie kroimy go w kosteczkę. Całą sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy i wg. uznania majonez. Całość mieszamy i przekładamy do salaterki.
Smacznego :)
U mnie gości podobna sałatka , ale zamiast ryżu daję drobny makaron , np taki w kształcie ziarenek ryżu i dodatkowo jeden spory peczek koperku , bo o z ogórkiem tworzy duet idealny . Polecam do wypróbowania .
OdpowiedzUsuńTo bardzo duże, wg mnie, zaniedbanie, że ta strona nie wspiera drukowania przepisów tj nie ma specjalnych stylów, które umożliwiałyby drukowanie samego przepisu bez elementów layouty i zdjęć.
OdpowiedzUsuń