Strony

środa, 24 grudnia 2014

Drożdżowe choinki z rodzynkami, żurawiną i jagodami goji

Pyszne drożdżówki wprost idealne na śniadanie. Będą świetnym prezentem dla najbliższych do porannej kawy lub herbaty. Są bardzo smaczne i wyglądają bardzo świątecznie :) 


Życzę Wam oraz Waszym rodzinom spokojnych świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych, udanych wypieków oraz smacznych potraw na wigilijnym stoleWesołych Świąt !!!

Składniki (na 6 dużych drożdżówek):
  • 150 ml mleka
  • 50 g  rozpuszczonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo: 
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • jagody goji, rodzynki, żurawina, itp.
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski z cynamonem, dodajemy jajko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, posypujemy rodzynkami, żurawiną i jagodami goji, lekko dociskamy ręką lub wałkiem aby bakalie weszły w ciasto. Następnie koło dzielimy na 6-8 trójkątów. Trójkąty nacinamy wzdłuż ramion i lekko spłaszczamy palcami. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby bułki się lekko napuszyły.

Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dowolną polewą.

Smacznego :)



Korzenne przysmaki
Wigilia 2014

2 komentarze: