Strony

niedziela, 28 grudnia 2014

Focaccia z mozarellą i czosnkiem

Szukacie przepisu na smaczną przystawkę na domówkę? Nie ma szans żeby w zbliżającego sylwestra dowieźli nam pizze w czasie mniejszym niż godzina, dlatego też polecam samemu przygotować smaczne jedzenie w domu. Dziś proponuje focaccie z mozarellą i czosnkiem. Ciasto na focaccie możecie przygotować wcześniej, schować do lodówki, a upiec dopiero przed przyjściem gości. Ciasto sprawdzi się świetnie również jako spód pod pizzę.

Przepis pochodzi z książki "Pieczywo. Chleb, bułeczki, focaccie" autorstwa Carla Bardi i Ting Morris.

Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
  • 325 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
Dodatkowo:
  • 1 kulka mozarelli (125 g) lub innego ulubionego sera
  • 1 łyżka dowolnych ziół np. tymianku, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki stopionego masła
Wykonanie:
Do niewielkiej miseczki wkładamy drożdże ze szczyptą cukru. Dodajemy 120 ml letniej wody, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na 10 min, aż drożdże się spienią. 

Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól, następnie dodajemy do miski drożdże, oliwę i tają ilość wody, aby ciasto miało zwartą konsystencję. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy przez 8-10 min, aż do momenty gdy będzie gładkie i elastyczne. Duża miskę smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyjmujemy je na stolnice i wyrabiamy chwilę. Następnie ciasto rozciągamy na średnicę ok. 30-40 cm i układamy na natłuszczonej oliwa blaszce do pieczenia. Tak przygotowanie ciastom przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 C.

W cieście w kilku miejscach robimy dołki za pomocą palców. Czosnek drobno kroimy, mieszamy go z masłem, a następnie układamy na cieście. Wierzch posypujemy przyprawami. Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy 15 min. Następnie ciasto wyjmujemy posypujemy mozarellą i pieczemy kolejne 5-10 min, aż ciasto się zrumieni a ser roztopi. Serwujemy od razu po przygotowaniu. 

Smacznego :) 


Wegetariański obiad IV

2 komentarze:

  1. Mniam, focaccia! I to z takimi przepysznymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, z czosnkiem i mozzarellą musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń