Strony

poniedziałek, 29 grudnia 2014

Drożdżówki z mascarpone, kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi

Lubię eksperymentować w kuchni i tak właśnie powstały bułki drożdżowe z mascarpone, kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi. Istna improwizacja :P Zajrzałam do lodówki i wykorzystałam to co akurat miałam pod ręką, no i drożdżówki przeszły moje oczekiwania. Kasza jaglana w cieście drożdżowym smakowała jak cząstki twarogu, a dodatek wiórek nadał im egzotycznego smaku :)

Składniki (na 10 bułeczek):
  • 150 ml mleka
  • 50 g  rozpuszczonego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo: 
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • 1/2 opakowania serka mascarpone (125 g) (można dać 3/4 opakowania)
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli,dodajemy jajko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy je serkiem mascarpone, posypujemy ugotowaną kaszą jaglaną i wiórkami kokosowymi. Ciasto zwijamy w rulon, jak na roladę i za pomocą ostrego noża dzielimy ciasto na równe kawałki. Każdą bułeczkę naciskamy na środku tępym trzonkiem noża, tak aby boki podniosły się do góry. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby się lekko napuszyły.

Jajko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy białą czekoladą.

Smacznego :)




  

3 komentarze:

  1. Musiały być pyszne! Pomysł kapitalny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki wyglądają super, trzeba spróbować jak smakują i upiec w domu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiały smakować obłędnie!
    Mam coraz większą ochotę na jakieś drożdżówki... :)

    OdpowiedzUsuń