Strony

sobota, 31 stycznia 2015

Drożdżówki z dżemem jabłkowo-marchewkowym

Pogoda za oknem nie zachęca do dłuższych spacerów, ale przecież krótki i intensywny spacer na pewno wyjdzie nam na zdrowie. Po takim spacerze każdy wraca do domu i marzy o czymś gorącym do picia. Warto więc do kubka kawy czy herbaty podać smaczną drożdżówkę z dżemem jabłkowo-marchewkowym. Jesienią przygotowywałam właśnie taką marmoladę i nadal zostało mi jeszcze kilka słoiczków, więc postanowiłam wykorzystać ją do bułeczek. Jeśli nie macie takiej marmolady w domu, śmiało możecie użyć innego ulubionego dżemu lub powideł. Polecam :) 

Składniki (na ok. 10 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • ok. 300 ml letniego mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • 1 słoik (300 g) marmolady jabłkowo- marchewkowej lub innej dowolnej
  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, żółtko i rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie się odklejać od ręki. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1- 1,5 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Stolnice posypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta (ok. 30 x 45 cm), smarujemy je gęstym dżemem lub marmoladą. Ciasto zwijamy w rulon, jak na roladę i za pomocą ostrego noża dzielimy ciasto na równe kawałki np. 4-5 cm. Każdy kawałek nacinamy w 2 miejscach i delikatnie wywijamy do góry lub układamy szerzej. Bułki układamy na blaszce w odstępach, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby bułki się lekko napuszyły. Powinniśmy otrzymać 8-10 bułek.


Białko roztrzepujemy z łyżką mleka, a następnie tą mieszanką smarujemy wierzch bułek. Blachę z bułkami wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 min. w temperaturze 180 C. Studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubioną polewą.


Smacznego :)

Polecam również inne przepisy na bułki drożdżowe:
Pluszki czyli rosyjskie bułeczki z makiem lub serem

1 duża bułka to ok. 320,84 kcal
B [g] 8,88
W [g] 49,00
T [g] 9,68
 




Karnawałowe Słodkości!

2 komentarze: