Strony

niedziela, 1 lutego 2015

Ciastka brzoskwinie wypełnione nutellą

Kiedy zobaczyłam te ciasteczka na mojewypieki wiedziałam, że upiekę je prędzej czy później. Wyglądały tak cudownie, że nie można było im się oprzeć. Gdy miałam wolny dzień postanowiłam zabrać się za ich przygotowanie. Ciasteczka wyglądają na bardzo skomplikowane, a pozytywnie zaskoczyło mnie to, że robi się dość szybko (najdłużej zajęło mi niestety wydrążanie ciasteczek). W domu miałam tylko zwykły cukier kryształ w którym obtoczyłam ciastka, więc nie wyglądają one tak idealnie jak w oryginale ale zapewniam Was, że i tak robią duże wrażenie. Bardzo polecam :)

Składniki (na ok. 30 - 35 sztuk ciastek):
  • 4 jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 220 g drobnego cukru do wypieków (ja użyłam o połowę mniej cukru)
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g + 4 łyżki mąki pszennej 
Nadzienie:
  • 1 szklanka nutelli
  • okruszki z wydrążonych ciastek
Dodatkowo:
  • 1 szklanka mleka
  • barwniki spożywcze: czerwony, pomarańczowy, żółty
  • drobny cukier do wypieków
Wykonanie:
Jajka roztrzepujemy z cukrem i olejem nie ubijając piany. Dodajemy ekstrakt, proszek do pieczenia, 4 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy na 1 h.

Po tym czasie do ciasta dosypujemy 500 g mąki i mieszamy do połączenia składników. 

Z ciasta formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą.

Ciastka pieczemy na rumiano w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Upieczone ciasta studzimy. Ostudzone ciastka delikatnie wydrążamy od spodu małą łyżeczką. Okruchy łączymy z nutellą. Tak przygotowaną masą wypełniamy ciasteczka i sklejamy 2 połówki.

Szklankę mleka dzielimy na 3 miseczki. Mleko zabarwiamy za pomocą barwnika spożywczego (ja użyłam żółtego, pomarańczowego i czerwonego). Każde ciasteczko zanurzamy na moment w wybranym mleku, wybierając różne kolory z różnej strony. Następnie ciastka obtaczamy w cukrze, i odkładamy na kratkę.

Smacznego :)







Karnawałowe Słodkości!
Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. pierwszy raz widzę taki przepis i wreszcie mnie coś zaskoczyło ;) wyglądają pysznie i na pewno kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny pomysł! zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :)http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się że podobają się Wam :)

    OdpowiedzUsuń