Najczęściej spotyka się wypieki z marchewką, jabłkami no i czasem z przewinie się gdzieś ziemniak czy cukinia w danym przepisie. Uwielbiam ciastka i uwielbiam buraki. Postanowiłam więc połączyć ze sobą te dwa fakty i przygotować ciastka z burakiem i to w wersji bezglutenowej :)
Ciastka są banalne do wykonania. Przed pieczeniem wyglądały cudownie różowo, po upieczeniu straciły jednak częściowo swój kolor, choć w smaku były wyśmienite !!! Nie spodziewałam się że wyjdą aż takie smaczne, wewnątrz delikatnie ciągnące, na zewnątrz chrupiące i lekko twarde. Polecam wszystkim :)
- 1 średniej wielkości burak
- 1 szkl. mąki bezglutenowej np. Schar
- 5 łyżek margaryny
- 1 łyżka miodu
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach lub miksujemy w blenderze. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką, łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy odrobinę mąki, jeśli za suche, dodajemy dodatkowo kilka kropel soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy małe kulki które spłaszczamy widelcem na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.Smacznego :)
1 ciastko to ok. 32,81 kcal
B [g] 0,23
W [g] 3,97
T [g] 1,7
Ciastka przed pieczeniem :) |
wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacha, ja piekłem drożdżówkę z burakiem i też po upieczeniu lekko wyblakła :)
OdpowiedzUsuńWyglądają i smakują niesamowicie ! :) Polecam wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńale mają świetny kolor! :)
OdpowiedzUsuńmożna je wykonać ze zwykłej mąki?
OdpowiedzUsuńJutro mam w planie przygotowanie tyć ciastek, ale zamierzam zamienić mąkę na kasztanową. Mam nadzieję, że wyjdą równie pyszne jak Pani.
OdpowiedzUsuńDzis w nocy robiłam te ciasteczka. Oczywiście zmieniłam trochę składniki po swojemu jak zwykle :) Wyszły ciemniejsze niż te Pani, ale smakują identycznie jak speculaas, holenderskie pierniki.
OdpowiedzUsuńCieszę się że ciasteczka smakują ! Pozdrawiam ! :)
OdpowiedzUsuń