Karnawał to czas mini kanapek, koreczków, małych tortilli i innych przekąsek. Właśnie podczas karnawału polecam przygotować małe bułeczki czosnkowe z ziołami. Świetnie będą się komponować z sałatką, surówką lub z ulubionym sosem, nie tylko na imprezie karnawałowej. Takie bułeczki śmiało będziecie mogli podać również na śniadanie z plasterkiem wędliny lub na obiad do wybranej zupy. Przepis znalazłam na razadobrze i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
A w oryginale przepis pochodzi z Brød: 100 lækre opskrifter.
Składniki (na 8 dużych lub 16 małych sztuk):
- 350 ml mleka
- 10 ząbków czosnku
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czarnuszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie już letnie dodajemy drożdże i zaczyn odstawiamy na 10 min.Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.
1 mała bułeczka to ok. 161,77 kcal
B [g] 5,32
W [g] 23,88
T [g] 4,78
Jak tylko zacznę piec swoje bułki to ten przepis będzie pierwszym, który wypróbuję :) Wyglądają pysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńMnie i mojej siostrze bardzo smakowały więc warto wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie co do tej miski z wodą. Po co musimy wstawiać miskę z wodą do piekarnika?
OdpowiedzUsuńJa wstawiam miskę z wodą ponieważ kiedyś usłyszałam że wtedy bułki się nie przypalają, ładnie rosną i mają chrupiącą skórkę :) Mogę się oczywiście mylić, ale ja prawie zawsze piekę w ten sposób pieczywo i wychodzi bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo zacnie. Czuję się zachęcona do wypróbowania przepisu ;)
OdpowiedzUsuńWyszły idealnie! Z większą ilością czosnku i w połowie mąką pełnoziarnistą, ale dalej puszyste i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakują. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń