Strony

środa, 4 lutego 2015

Bułeczki czosnkowe z ziołami

Karnawał to czas mini kanapek, koreczków, małych tortilli i innych przekąsek. Właśnie podczas karnawału polecam przygotować małe bułeczki czosnkowe z ziołami. Świetnie będą się komponować z sałatką, surówką lub z ulubionym sosem, nie tylko na imprezie karnawałowej. Takie bułeczki śmiało będziecie mogli podać również na śniadanie z plasterkiem wędliny lub na obiad do wybranej zupy. Przepis znalazłam na razadobrze i zmodyfikowałam do własnych potrzeb. 
A w oryginale przepis pochodzi z Brød: 100 lækre opskrifter.

Składniki (na 8 dużych lub 16 małych sztuk):
  • 350 ml mleka
  • 10 ząbków czosnku
  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
Wykonanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i studzimy. Gdy mleko będzie już letnie dodajemy drożdże i zaczyn odstawiamy na 10 min.

Mąkę przesiewamy do miski z solą i ziołami. Wlewamy zaczyn i  zagniatamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek. Miskę z ciastem odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce.

Z wyrośniętego ciasta formujemy niewielkie bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej silikonową matą lub wyłożonej pergaminem. Blachę z bułkami odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki nacinamy "na krzyż" i delikatnie smarujemy jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka. Na dno piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z gorącą wodą.

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 20 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :)

1 mała bułeczka to ok. 161,77 kcal
B [g] 5,32
W [g] 23,88
T [g] 4,78 



  

7 komentarzy:

  1. Jak tylko zacznę piec swoje bułki to ten przepis będzie pierwszym, który wypróbuję :) Wyglądają pysznie, a smakują pewnie jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie i mojej siostrze bardzo smakowały więc warto wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie co do tej miski z wodą. Po co musimy wstawiać miskę z wodą do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja wstawiam miskę z wodą ponieważ kiedyś usłyszałam że wtedy bułki się nie przypalają, ładnie rosną i mają chrupiącą skórkę :) Mogę się oczywiście mylić, ale ja prawie zawsze piekę w ten sposób pieczywo i wychodzi bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentują się bardzo zacnie. Czuję się zachęcona do wypróbowania przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły idealnie! Z większą ilością czosnku i w połowie mąką pełnoziarnistą, ale dalej puszyste i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się że smakują. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń