Strony

środa, 11 marca 2015

Ciasteczka Misie

Jakiś czas temu natknęłam się na te piękne misie na jednym z zagranicznych portali. Postanowiłam sama przetestować przepis jaki znalazłam w sieci. Przygotowałam ciasto jednak już na początku zawiodłam się, bo ciastka nie chciały się wycinać, a po ich upieczeniu nie były za smaczne. Przygotowałam więc drugie ciasto i upiekłam z niego ciastka. Z ciastem pracowało się o niebo lepiej, a przepis prezentuje na nie poniżej. Myślę że takie ciastka będą wspaniałym prezentem dla dzieci i nie tylko :)

Składniki:
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru (można dać więcej)
  • 1/3-1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • woda w przypadku gdy ciasto nie chce się kleić
  • migdały, orzechy nerkowca, rodzynki lub inne bakalie jakie macie
Wykonanie:
Suche składniki przesiać do miski. Dodać mokre składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i nie kruszące się. W przypadku gdy ciasto nie chce się kleić dodać łyżkę wody, gdy jest za mokre dodać odrobinę mąki pszennej. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać kształty foremką w kształcie misia. W każdego misia delikatnie wcisnąć orzech lub rodzynkę i złożyć mu rączki. Wykałaczką zrobić oczy, nos, buzię i ewentualnie pazurki. Blachę z ciastkami piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok. 10 min, kontrolując czas pieczenia, ponieważ ciastka szybko nabierają koloru.  

Smacznego :)





Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy: