Strony

czwartek, 12 marca 2015

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Zostało Wam trochę truskawek w zamrażalniku ? Jeśli tak, to najwyższy czas wykorzystać je i wykonać z nich przepyszne ciasto czekoladowe a'la brownie. Ciasto wygląda baaardzo efektownie, a jego wykonanie jest bardzo proste. Spód mocno kakaowy, masa bardzo kremowa i lekko kwaskowate truskawki sprawiają, że wszystko świetnie ze sobą współgra. Nie tylko mnie ciasto ogromnie smakowało. Zawiozłam część ciasta do rodziny i im również przypadło ono do gustu. Przepis znalazłam tu i zmodyfikowałam do własnych potrzeb. Polecam :)
 
Składniki (na blaszkę 24x35 cm):
Ciasto:
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szkl. śmietany 12%-18%
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 - 3/4 szkl. cukru
  • 200 g miękkiej margaryny
Masa owocowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
  • 200-250 ml wody
Wykonanie:
Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.

Masa budyniowa: 
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.

Masa owocowa:
Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szkl. wody i zagotowujemy. W 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo żeby nie zrobił nam się kompot! Wszystko razem blenderujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, by szybciej stężała ale nadal była płynna.
 
Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)



Wielkanocne Wypieki
Wielkanocne Smaki - edycja V
Wielkanocne Smaki - edycja V

7 komentarzy:

  1. też robiłam to ciasto, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto jest rewelacyjne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak pysznie, że od patrzenia chce mi się strasznie czegoś słodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem ze galaretke mam zrobic tak jak normalnie sie ja robi i wlac do truskawek a nie wlewac bezposrednio zawartosci szklanki z zelatyna i galaretka do truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody i dopiero gdy żelatyna się całkowicie rozpuści, wlewamy ją bezpośrednio do truskawek, całość blenderujemy i studzimy. Gdybyś rozpuściła galaretkę w 0,5 litra wody, masa truskawkowa miałaby raczej konsystencję musu i nie byłaby sztywna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń