Strony

wtorek, 3 marca 2015

Dietetyczne placki ziemniaczane z piekarnika

Nie znam osoby która nie lubi raz na jakiś czas zjeść pysznych, chrupiących placków ziemniaczanych. Przepis na placki z pewnością znany jest w każdym polskim domu. W czasie kiedy trwa Post postanowiłam „odchudzić” smażone w tłuszczu placki ziemniaczane. Te dietetyczne placki przygotowuje się bardzo podobnie jak ich oryginalną wersję. Wyróżnia je jednak to, że po upieczeniu w piekarniku są znacznie bardziej chrupiące od tych smażonych w głębokim tłuszczu. Takie placki podałam z sosem jogurtowo-koperkowym. :)
 
Składniki (ok 16. sztuk):
  • 5 ziemniaków lub 600 g
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki zarodków pszennych/otrębów
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina oleju
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce na drobne wiórki i odstawiamy na 10 min. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, zarodki/otręby, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy silikonowa matą do pieczenie lub papierem do pieczenia posmarowanym odrobiną oleju. Na blachę wykładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy na kształt placków. Blachę z plackami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 15 min, następnie wyjmujemy blaszkę, obracamy wszystkie placki do góry nogami i pieczemy jeszcze ok 10 min. Podajemy z sosem czosnkowym, koperkowym lub innych wybranym.

Smacznego :)
1 placek bez dodatków to ok. 42,97 kcal
B [g] 1,4
W [g] 7,1
T [g] 0,74
 




Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja
Zastąp słoik pysznym daniem - III edycja
Zdrowa przekąska
Wielki Post 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz