Strony

sobota, 6 czerwca 2015

Bułka wrocławska

Uwielbiam przygotowywać ciasto drożdżowe. Ogromną przyjemność sprawia mi patrzenie jak ciasto wyrasta, a później nabiera pięknych rumianych kolorów w piekarniku. Dziś przepis na pyszną bułkę wrocławską. Będąc ostatnio we Wrocławiu nie widziałam nigdzie takiego wypieku, no ale może to dlatego, że byłam tam zaledwie kilka dni. A Wy widzieliście bułkę wrocławską w choćby jednej piekarni we Wrocławiu ? :)

Składniki (na 2 bułki)
  • 600 g mąki pszennej (użyłam typ 650)
  • 160 ml mleka + ok. 220-240 ml wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli np. himalajskiej

Wykonanie:
Drożdże przekładamy miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy, a następnie kilka łyżek letniego mleka i odstawiamy na 10 min.

Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptę soli. Do mąki wlewamy zaczyn i dodajemy mleko z wodą. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy 3 łyżki oleju i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, wierzch smarujemy pozostałą łyżką oleju, a miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 min.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część formujemy na kształt podłużnej bułki i układamy na blaszce wysypanej delikatnie mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.

Na dno piekarnika wkładamy niewielkie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Bułki przed pieczeniem delikatnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy niewielką ilością wody. Bułki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230 C, następnie temperaturę obniżamy do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bułki studzimy na kratce.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Aniu oczywiście że jest ☺ Następnym razem spróbujemy 😁😁 Pozdrowienia z Wrocławia od Niny i Marka ☺

    OdpowiedzUsuń