Sezon truskawkowy ciągle trwa więc na deser proponuje Crumble. Pyszna, chrupiąca i słodka kruszonka oraz ciepłe, lekko kwaskowe wnętrze to wspaniała kombinacja. Polecam zarówno ze świeżymi owocami jak i mrożonymi truskawkami w zimie.
Polecam również wersję odchudzoną Crumble truskawkowo-jabkowe z płatkami owsianymi :)
- 500 g truskawek
- kilka łyżeczek cukru
- 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na crumble:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
Wykonanie:
20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Do miseczki z truskawkami wsypujemy skrobie i cukier wg. uznania. Ja lubię kwaśne wnętrze i słodką kruszonkę.
Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier i łączymy z ciastem. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość ciasno truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką.
Wygląda przepysznie ;) Kiedyś robiłam podobnie wyglądające, ale z płatkami owsianymi ;)
OdpowiedzUsuń