Strony

czwartek, 18 czerwca 2015

Rustykalna tarta twarogowa z rabarbarem

Rabarbar można znaleźć jeszcze na straganach więc można cieszyć się jego pysznym kwaskowym smakiem. Ja z rabarbaru przygotowałam rustykalną tartę na twarożku. Smak ciasta i sposób jego wykonania przypomina mi Szarlotkę na serku homogenizowanym. Polecam :) 
 
Składniki:
Na ciasto:
  • 200 g kremowego serka/twarożku
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 5 łyżek drobnego cukru/stewii/ksylitolu
  • 1 jajko
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli
Nadzienie z rabarbaru:
  • 700 g rabarbaru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej
  • 4 łyżki cukru/stewii/ksylitolu
  • szczypta cynamonu i kardamonu
Wykonanie:
Do miski przekładamy serek, mąkę, cukier, szczyptę soli oraz żółtko białka. Całość wyrabiamy aż powstanie ciasto o jednolitej konsystencji.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w niewielkie kawałki i wrzucamy do miski. Rabarbar łączymy z cukrem, mąką ziemniaczaną, szczyptą cynamonu i kardamonu.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną silikonową matą lub papierem do pieczenia. Na środek ciasta wykładamy rabarbar pozostawiając ok. 4 - 5 cm wolnego brzegu. Wierzch rabarbaru opcjonalnie można skropić odrobiną soku z cytryny. Brzegi ciasta składamy dokładnie do środka. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.

Smacznego :)
  


Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. Pięknie wyszła ta tarta,aż się prosi o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł z tym serkiem w cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej tarty! Pysznie wygląda :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiała smakować bajecznie :)
    Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń