Na chłodniejsze dni (a taki dziś jest u mnie za oknem) polecam rozgrzewający deser truskawkowo-jabłkowy z nutą cynamonu i kardamonu. Szybki i prosty w swoim wykonaniu sprawi, że pokochacie go tak samo jak i ja ;) Do wykonania crumble możecie dodać wasze ulubione owoce zarówno te świeże jak i mrożone. Zamroźcie odrobinę truskawek, aby jesienią wrócić do tych czerwcowych smaków.
Polecam również klasyczne Crumble z truskawkami.
- 500 g truskawek
- 2 niewielkie jabłka
- kilka łyżeczek cukru
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżka domowego cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na crumble:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g zimnego masła
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru/stewii/ksylitolu
- 5 łyżek płatków owsianych
- cynamon i kardamon do smaku
Wykonanie:
20-30 min przed przygotowaniem kruszonki, masło wkładamy do zamrażarki.
Truskawki myjemy, wyjmujemy z nich szypułki i osuszamy. Jabłka obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce łączymy ze skrobią, cukrem i cynamonem/kardamonem wg. uznania.
Mąkę wsypujemy do naczynia, dodajemy schłodzone masło z zamrażarki pokrojone w mniejsze części i rozcieramy je z mąką. Ciasto w strukturze powinno przypominać kruszonkę. Dodajemy cukier, płatki owsiane i mieszamy. Kokilki lub inne naczynia żaroodporne wypełniamy dość masą owocową. Wierzch posypujemy kruszonką.
Crumble pieczemy na złoto w temperaturze 180 ºC przez około 35- 45 minut.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.
Smacznego :)
*Wierzch przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.
Po upieczeniu odstawiamy na chwilę. Podajemy z gałką ulubionych lodów, bitą śmietaną lub odrobiną gęstego jogurtu.
Smacznego :)
*Wierzch przed pieczeniem można również posypać płatkami migdałów.
Proste i pyszne, idealne na weekend!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
świetny deser!
OdpowiedzUsuńJeden z moich ukochanych deserów! :) Z jogurtem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dla mnie tez crumble najlepsze z jogurtem, choc domownicy preferuja z lodami :)
OdpowiedzUsuńDla mnie tez crumble najlepsze z jogurtem, choc domownicy preferuja z lodami :)
OdpowiedzUsuńTo musi być niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuń