Strony

sobota, 20 czerwca 2015

Naleśniki gryczane - bezglutenowe

Lubie przygotowywać potrawy, które z góry wydają się oczywiste, a jednak jest w nich coś wyjątkowego. Dania bezglutenowe wymagają właśnie większej uwagi, pomysłu, a czasem szczypty cierpliwości, gdy kolejny raz jakieś danie nam nie wyjdzie. Przetestowałam wiele przepisów na naleśniki zarówno te klasyczne jak i bezglutenowe. Dziś przedstawiam przepis na bardzo proste naleśniki gryczane, które po upieczeniu zachowują elastyczność i swoją strukturę. Smakują bardzo dobrze w towarzystwie masła orzechowego :) 

Polecam również Bezglutenowe nalesniki ze szpinakiem i serem feta.

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • 1 szklanka mąki gryczanej (bardzo drobno zmielonej kaszy gryczanej w młynku)
  • 2 jajka
  • 200 ml  wody
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju np. rzepakowego
Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem lub trzepaczką. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut. Naleśniki smażymy najlepiej na patelni z teflonem. Podajemy z wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. 

Smacznego :)
1 naleśnik to ok. 89,42 kcal
B [g] 2,8
W [g] 9,13
T [g] 4,58
 

 
Zainspiruj się kaszą! III edycja

4 komentarze:

  1. nalesniki gryczane są wyjątkowe w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentują naleśniki. :) Gryczanych jeszcze nie robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny przepis, naleśniki bardzo dobrze się smaży, wychodzą bardzo cieniutkie, pycha :)

    OdpowiedzUsuń