Dziś przepis na bułeczki kakaowe, które możecie podawać z waszym ulubionym serkiem, jogurtem lub wybranym dżemem (polecam dżem truskawkowy lub pomarańczowy). Smakują wyśmienicie również posmarowane samym masłem w towarzystwie szklanki mleka lub kawy zbożowej. Polecam nie tylko na śniadanie :)
Składniki (na ok. 16 bułeczek):- 2 szkl. mąki pszennej np. typ 650
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 łyżeczki kakao
- 30 g drożdży
- 1 szkl. letniej wody
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego (można zastąpić mlekiem)
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szkl. rozpuszczonego masła/margaryny
- szczypta soli
Drożdże rozgniatamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką cukru. Odstawiamy na 10 min. Mąki przesiewamy do miski z kakaem i ze szczyptą soli. Następnie dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i wyrabiamy ciasto rękoma lub mikserem, aż będzie odchodzić od miski. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 14-16 porcji. (Ja używam w tym celu wagi kuchennej. Wagę całego ciasta dziele przez ilość bułek które chce uzyskać, a następnie odrywam kawałki ciasta i dokładając albo odejmując staram się uzyskać odpowiednią wagę tak, aby każda kulka po upieczeniu była zbliżonej wielkości). Z każdej porcji ciasta formujemy kształtną kulkę. Bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko przyciskamy ręką do podłoża. Blachę przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20-25 minut w ciepłym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki smarujemy odrobiną mleka i nacinamy z góry ostrym nożem. Pieczemy 20-30 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
1 bułka to ok. 166 kcal
B [g] 4,8
W [g] 24,17
T [g] 4,97
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajne, takie inne niż zwykłe bułki:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Ciesze się że przypadły Wam one do gustu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuń