Strony

piątek, 28 sierpnia 2015

Dietetyczne Brownie z kaszy jaglanej z jagodami goji i orzechami włoskimi (bezglutenowe)

Nie od dziś wiadomo, że kasza jaglana wpływa pozytywnie na nasz organizm. Do jej zalet należy m.in. poprawa przemiany materii, oczyszczenie organizmu z toksyn, ale także wysoka zawartości witamin i minerałów, które wpływają na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Ja kasze jaglaną najczęściej serwuje na słodko. Przygotowuje z jej udziałem jaglankę, pudding i ciasta. Dziś przedstawiam przepis na pyszne odchudzone Brownie czekoladowe. Ciasto bardzo łatwo przygotować. Wszystkie składniki wystarczy tylko ze sobą zmiksować i przelać do formy. Polecam upiec ciasto ponieważ jest: bez glutenu, bez niezdrowego tłuszczu, jest bardzo sycące i zaspokaja chęć na słodycze.


Składniki (ok. 12 porcji):
  • 100 g kaszy jaglanej (1/2 szkl.)
  • 1 i 1/4 szkl. wody (do ugotowania kaszy)
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2-3/4 cukru trzcinowego lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 3 kopiaste łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1/2 szkl. jagód goji np. Bakalland
  • kilka połówek orzechów włoskich np. Bakalland
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy woda zacznie wrzeć wysypujemy opłukaną na sicie kaszę. Opcjonalnie można dodać szczyptę soli do gotowania kaszy. Moc palnika zmniejszamy i gotujemy na małym ogniu, przez ok. 15 minut lub do momentu aż cała woda odparuje. Odstawiamy do przestudzenia.

Kaszę miksujemy blenderem na gładko. Do kaszy dodajemy pozostałe składniki (oprócz orzechów) i miksujemy do połączenia się wszystkich składników.

Niewielką tortownicę o średnicy ok. 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy. Wierzch równamy i układamy na nim połówki orzechów.

Formę z brownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC i pieczemy przez ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)
Całość 1442,45 kcal
B [g] 66,45
W [g] 106,41
T [g] 77,07

W porcji ok. 120 kcal
B [g] 5,54
W [g] 8,87
T [g] 6,43



6 komentarzy:

  1. Wygląda na takie cudownie lepkie! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fascynuja mnie przepisy zawierajace kaszę jaglana...
    Jeszcze nigdy nie miałam z nia do czynienia...
    A ż znalazłam niedawno w pobliskim sklepie zapamiętuje takie cudne przepisy do wykorzystania!
    :)

    Jest mi bardzo miło, ze bierzesz udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogą być inne owoce zamiast jagód goji?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiscie ze mozna zamienic jagody goji na inne owoce. Mozna uzyc np. Suszonej Żurawiny lub rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń