Strony

środa, 16 września 2015

Ciasto Zielona Gruszka

W sadzie w tym roku gruszki obrodziły, więc przekłada się to również na moje wypieki. Ciasteczka z gruszką, Ciasto z gruszkami oraz dżemy już zrobione. Nie było jednak jeszcze ciasta biszkoptowego wiec postanowiłam to nadrobić i upiekłam kakaowy biszkopt. Na biszkopt nałożyłam bitą śmietanę i galaretkę gruszkową z kawałkami owoców. Ciasto zachwycało swoim wyglądem i smakiem :)
 
Składniki:
Na biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
Warstwa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukry pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 400 g twardych gruszek
  • sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Biszkopt
Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC.

Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia. 

Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą.

Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku, aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.

Dodatkowo 

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Studzimy. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wykładamy na masę śmietanową. Gruszki zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Smacznego :)
* Jeśli ciasto przygotowujemy dla pełnoletniego towarzystwa, poncz można przygotować z dodatkiem alkoholu.

2 komentarze:

  1. Już wiem jakie ciasto zagości u mnie w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko dobrze smakuje... ale także wspaniale się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń