poniedziałek, 22 lipca 2013

Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką z truskawkami

Ciasto robiłam specjalnie dla ważnej dla mnie osoby, która bardzo lubi połączenie bitej śmietany i galaretki. Zapraszam na ciasto :)


Składniki:

Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżki oleju ( pominełam ale biszkopt wyrósł :) )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciast
Warstwa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukry pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 g truskawek umytych i odszypułkowanych
Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Większą część masy wylewamy na biszkopt i delikatnie równamy, przykrywamy drugą połową biszkoptu, wykładamy pozostałą część śmietany i również równamy.

Dodatkowo 
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody. Studzimy. Truskawki oczyszczamy, kroimy na pół i układamy na śmietanie. Truskawki zalewamy wystudzoną i lekko tężejącą galaretką .

Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej3 godziny.

Smacznego :)






1 komentarz:

Magda pisze...

Idealne ciasto na upalne popołudnia :)