wtorek, 2 lipca 2013

Cantucci / Biscotti z migdałami i żurawiną

Cantucci  znane również jako Biscotti to ciastka które pochodzą z Włoch. Cantucci to nic innego jak herbatnik migdałowy. Charakterystyczną cechą cantucci jest to, że są dość twarde, dlatego też włosi maczają je w filiżance kawy.  Polecam :)


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g cukru brązowego
  • 50 g migdałów
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • otarta skórka z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
Wykonanie:

W misce roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Po wymieszaniu cukru z jajkami dodajemy po łyżeczce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy resztę składników, następnie zagniatamy w wałek o szerokości około 5 cm i  3 cm grubości. Po jego uformowaniu wałka,  kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni  (bez termoobiegu) na 25 minut.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto. Po jego częściowym przestygnięciu kroimy je ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm, po czym rozkładamy je na płasko na papierze i wkładamy ponownie do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie obracamy ciastka i pieczemy kolejne 8 z drugiej strony.

Przed schowaniem ciastek do puszki lub słoika, należy pamiętać o tym aby całkowicie wystygły.
Smacznego :)
Wałek który włożyłam do piekarnika na 25 minut :) 
A tu już upieczone ciastka.

1 komentarz:

gin pisze...

Mniami, uwielbiam takie chrupaczki :)