Strony

czwartek, 29 października 2015

Bułki razowe z płatkami owsianymi


Uwielbiam domowe pieczywo. Bułeczki razowe z płatkami owsianymi są wprost idealne na śniadanie. Miękkie, pyszne w smaku, ponadto sprawiają że jesteśmy dłużej syci przez to że w ich składzie jest mąka razowa. Pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków. Polecam :)



Składniki (na 12 bułeczek):
Namaczanka:
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • płaska łyżeczki soli
  • 1 szkl. wrzącej wody
Ciasto właściwe:
  • 1 opakowanie drożdży suchych (około 7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 szkl mąki pszennej razowej
  • 1 szkl mąki żytniej razowej
  • 1/4 szkl. mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
  • płatki owsiane do posypania
Wykonanie: 
Wszystkie składniki na namaczankę wkładamy do miseczki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 5 min. Do namaczanki dodajemy siemię lniane, mąki, dobrze mieszamy. Ciasto przekładamy na blat i wyrabiamy miękkie ciasto (ok. 8 min.).

Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając miską o blat. Ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12-16 równych części. Z każdej części formujmy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na ok. 30 min. 

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka i posypujemy płatkami owsianymi. bułki pieczemy w temp 180 st., przez ok. 20-30 minut lub do momentu aż się zarumienią. Studzimy na kratce.

Smacznego :)  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz