Wspominałam już niejednokrotnie, że domownicy uwielbiają serniki. Dziś przepis na Sernik owocowy który znalazłam w książce "Przepisy siostry Anastazji, 100 nowych ciast". Do przepisu wprowadziłam oczywiście pewne zmiany np. nasączając biszkopt itp. Przepis na to ciasto może wydawać się dość pracochłonny, jednak końcowy efekt zachwyci z pewnością każdego. Piękne połączenie kolorów oraz wspaniały smak każdej warstwy podkreśli wyjątkowość każdej uroczystości.
Składniki:Biszkopt jasny:
- 3 jaja
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szk. mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 3 łyżki. cukru
- 1/3 szk. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 600 g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 200 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 5 jajek
- 150 g margaryny
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 łyżek cukru
- 200 g margaryny
- 800 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 łyżeczka żelatyny
- 250 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
Biszkopt jasny
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Studzimy.
Biszkopt kakaowy
Biszkopt ciemny przygotowujemy w taki sam sposób jak biszkopt jasny.
Wkładka sernikowa
Białka oddzielamy od żółtek. Margarynę w temp. pokojowej ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Na końcu dodajemy twaróg i proszek budyniowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy z twarogiem. Masę przelewamy do formy o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Sernik pieczemy przez ok. 30 min w temp 170°C.
Masa budyniowa
Z podanych składników (oprócz masła) gotujemy budyń. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Masa truskawkowa
Truskawki wrzucamy do garnka, dodajemy ewentualnie cukier jeśli truskawki są dość kwaśne i podgrzewamy. Gdy truskawki puszczą sok dodajemy galaretki, żelatynę i chwilę podgrzewamy, aż się rozpuszczą. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko.
Poncz
Wszystkie składniki mieszamy w miseczce lub w kubku.
Wykonanie całości:
- biszkopt kakaowy
- 1/2 ponczu
- połowa masy budyniowej
- wkładka serowa
- druga połowa masy budyniowej
- tężejąca masa truskawkowa
- biszkopt jasny
- 1/2 ponczu
- polewa czekoladowa
jakie są wymiary formy w której był pieczony biszkopt ?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie 25x40 cm.
OdpowiedzUsuńCzy można dać maliny ze słoika odsączone
OdpowiedzUsuńTak można :)
OdpowiedzUsuńCzy ser z wiaderka można dodać?
OdpowiedzUsuńTak ser z wiaderka jest ok jeśli jest on wysokiej jakości. Na tą chwilę polecam ten np. z Piątnicy :)
OdpowiedzUsuńNa czym pięć masę serową? Na papierze?
OdpowiedzUsuńA czy mascarpone zamiast sera się nada ?
OdpowiedzUsuń