Po wczorajszych niezdrowych tłuszczach zawartych w pączkach zapraszam na bardzo smaczne i bezglutenowe ciasteczka gryczano-kakaowe :) Ciastka w swoim składzie posiadają sporą ilość składników mineralnych m.in. magnezu, żelaza, cynku itd. Ciasteczka
po upieczeniu są lekko twarde ale i tak smakują wybornie i ekspresowo znikają ze stołu.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 10 łyżek masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 duża łyżka kakao
- 1-2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki ksylitolu/fruktozy/drobnego cukru
- 1 jajko
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić dodajemy odrobinę wody. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formujemy z nich kulki i rozgniatamy dłonią na okrągłe ciasteczka.Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożona silikonową matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 min w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny patent na ciasteczka. Idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńZ takimi składnikami to chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń