Strony

niedziela, 7 lutego 2016

Kokosowa tarta jaglana, wegańska i bezglutenowa

Dziś nie mała gratka dla fanów kokosowego smaku. Przepyszna tarta intensywnie kokosowa na jaglano- kakaowym spodzie, wypełniona kokosowym budyniem. Tarta bogata jest w wiele witamin i składników mineralnych, więc nie musimy obawiać się wyrzutów sumienia po zjedzeniu 1 lub 2 kawałków. Wierzch tarty wg. uznania możecie posypać płatkami kokosa, płatkami migdałów lub ozdobić wiórkami białej czekolady. 

Składniki:
Spód:
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g suszonych owoców (moreli, śliwek, daktyli, rodzynek)
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Krem budyniowo-kokosowy:
  • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 szkl. wody
  • 2 opakowania budyniu bezglutenowego
  • 3 łyżki ksylitolu/cukru (można dodać więcej wg. uznania)
Dodatkowo:
  • płatki migdałów, mieszanka tropikalna do posypania itp.
Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na noc. 

Następnego dnia gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy siemię lniane, mąkę, kakao, olej i mieszamy. Suszone owoce odsączamy z wody przekładamy do miski i dokładnie blendujemy. Owoce łączymy z kaszą i mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę wykładamy równo do silikonowej formy do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut.

Mleczko kokosowe przelewamy do garnka. Dodajemy 1 szkl. wody i mieszamy. Odlewamy z garnka 3/4 szkl. i wsypujemy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy dodając wiórki i ksylitol/cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i intensywnie mieszamy. Na ostygnięty spód tarty wylewamy jeszcze ciepły budyń kokosowy. Przed podaniem tarte posypujemy wg. uznania mieszanką tropikalną, płatkami migdałów lub innymi wybranymi dodatkami. Ciasto podajemy schłodzone.

Smacznego :)





5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka blacha? Jakie wymiary?

    OdpowiedzUsuń
  3. Okrągła forma o srednicy ok.20-22 cm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy jak użyję formy o średnicy 10-12 cm tort wyjdzie równie pyszne? proszę o szybko odp

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak ciasto powinno wyjść równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń