Dziś nie mała gratka dla fanów kokosowego smaku. Przepyszna
tarta intensywnie kokosowa na jaglano- kakaowym spodzie, wypełniona
kokosowym budyniem. Tarta bogata jest w wiele witamin i składników
mineralnych, więc nie musimy obawiać się wyrzutów sumienia po zjedzeniu 1
lub 2 kawałków. Wierzch tarty wg. uznania możecie posypać płatkami kokosa, płatkami migdałów lub ozdobić wiórkami białej czekolady.
Składniki:Spód:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 80 g suszonych owoców (moreli, śliwek, daktyli, rodzynek)
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 szkl. wody
- 2 opakowania budyniu bezglutenowego
- 3 łyżki ksylitolu/cukru (można dodać więcej wg. uznania)
- płatki migdałów, mieszanka tropikalna do posypania itp.
Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy siemię lniane, mąkę, kakao, olej i mieszamy. Suszone owoce odsączamy z wody przekładamy do miski i dokładnie blendujemy. Owoce łączymy z kaszą i mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę wykładamy równo do silikonowej formy do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut.
Mleczko kokosowe przelewamy do garnka. Dodajemy 1 szkl. wody i mieszamy. Odlewamy z garnka 3/4 szkl. i wsypujemy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy dodając wiórki i ksylitol/cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i intensywnie mieszamy. Na ostygnięty spód tarty wylewamy jeszcze ciepły budyń kokosowy. Przed podaniem tarte posypujemy wg. uznania mieszanką tropikalną, płatkami migdałów lub innymi wybranymi dodatkami. Ciasto podajemy schłodzone.
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis. Dziękuję za wzięcie udziału w akcji, przypominam i zachęcam do udostępniania posta konkursowego na swojej tablicy na fanpage'u, można również zachęcić do wzięcia udziału i udostępnienia posta swoich czytelników, znajomych dzięki czemu zwiększy się pula nagród i więcej osób otrzyma nagrodę. :)
OdpowiedzUsuńJaka blacha? Jakie wymiary?
OdpowiedzUsuńOkrągła forma o srednicy ok.20-22 cm :)
OdpowiedzUsuńczy jak użyję formy o średnicy 10-12 cm tort wyjdzie równie pyszne? proszę o szybko odp
OdpowiedzUsuńTak ciasto powinno wyjść równie pyszne :)
OdpowiedzUsuń