Do świąt coraz bliżej, więc czas aby powoli zacząć przygotowania i zaopatrzyć się we wszystkie składniki potrzebne do świątecznych wypieków. Jeśli w swojej spiżarce nie macie już domowego dżemu z czarnej porzeczki czym prędzej go kupcie i przygotujcie z jego udziałem pyszne ciasto. Biszkopt z kwaskowym dżemem porzeczkowym, kremem i kokosowo-owsianą posypką na naszym świątecznym stole zawsze robi furorę. W cieście każdy znajdzie coś ulubionego, jedni uwielbiają jego krem, inni posypkę z wiórek i płatków owianych. Jedno jest pewnie- ciasto smakuje wszystkim :)
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szkl. drobnego cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 8 łyżek pełnoziarnistych płatków owsianych CENOS
- ok. 5-6 łyżek masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy po 1 żółtku ciągle ubijając. Mikser wyłączamy. Mąki przesiewamy do miski i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 170°C przez 20-30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem wyjmujemy i zrzucamy z około 1 m wysokości na ziemię. Ostawiamy do wystygnięcia z piekarniku.
Budyń gotujemy z cukrem. Ugotowany budyń przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy łyżka po łyżce ostudzony budyń.
Jedną część biszkoptu ponczujemy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Następnie smarujemy równo dżemem. Na dżem wykładamy połowę kremu budyniowego, drugą część biszkoptu i pozostały krem.
Do rondelka przekładamy wiórki kokosowe, płatki owsiane, masło i cukier puder Podgrzewamy często mieszając do momentu aż uzyskają złoty kolor. Studzimy i posypujemy wierzch ciasta.
Smacznego :)
Zapraszam na stronę CENOS
oraz na ich fanpage na facebooku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz