Strony

sobota, 26 marca 2016

Kremowy sernik chałwowy z białą czekoladą, masą kajmakową

Czas tak szybko płynie, że nawet nie zauważyłam jak zleciały 3 lata od kiedy założyłam blog. Z racji urodzin bloga dodaję przepis na wyjątkowy sernik na kruchym spodzie, z bardzo kremowym i delikatnym wnętrzem. Wierzch udekorowałam gotową masą kajmakową i posypałam orzeszkami ziemnymi. Z powodzeniem można nim zastąpić tort :)

Składniki: (forma średnica ok. 22 cm)
Spód:
  • 3/4 szkl. mąki
  • 80 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mąka do podsypywania

Masa serowa:
  • 1 kg  twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie lub twarogu z wiaderka
  • 100 g białej czekolady
  • 1-2 łyżki domowego ekstraktu z wanilii
  • 100 g chałwy np. waniliowej
  • 4 jajka
  • 3/4-1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
Wykonanie:
Spód tortownicy o śr. 22 cm lub zbliżonych wymiarach, uszczelniamy folią aluminiową nawet 2 warstwami. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto. Szybko wyrabiamy, wykładamy nim równo spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 10-15 min. Schłodzony spód podpiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Przyrumieniony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Ostudzony spód smarujemy kilkoma łyżkami twardej marmolady i opcjonalnie posypujemy łyżeczką kakao.

Masa serowa:
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chałwę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy ze sobą tylko do połączenia składników. W razie potrzeby masę serową można dosłodzić. Masę przelewamy na podpieczony spód.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy gorącą wodę około 1-1,5 l  i wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom. Na środkowy poziom piekarnika wkładamy formę z sernikiem i pieczemy około 50-60 min. Sernik jest upieczony gdy nie faluje, ale nadal drży. Sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do jego całkowitego wystygnięcia. Ostudzony wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnego dnia lekko podgrzewamy masę krówkową i równo smarujemy nim sernik, a następnie posypujemy go wg. uznania orzeszkami ziemnymi.

Smacznego :)

*wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową







Więcej informacji o produktach HELIO pisałam w poście: Paczka od HELIO.

Wiosenne słodkości 2016

1 komentarz: