Pewnie zauważyliście, że potrawy w których pojawia się kokos często goszczą się w mojej kuchni. Nie ma co ukrywać, uwielbiam smak i zapach kokosa. Dziś przepis na pyszne fasolowe muffinki z dodatkiem wiórków kokosowych i młodego jęczmienia który nadaje im piękny zielonkawy kolor. Muffinki wyglądają cudownie po przekrojeniu, a w dodatku są zdrowe, bezglutenowe i niskokaloryczne!
Składniki:
- 1/2 opakowania fasoli Jaś CENOS (ok. 200g)
- 3 jajka
- 4 łyżki śmietanki kokosowej
- 4 łyżki ksylitolu/ stewii/drobnego cukru
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub zwykłego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki młodego jęczmienia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Fasolę myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą i zostawiamy na 12h.
Namoczoną fasolę odsączamy, wlewamy świeżą wodę i gotujemy ją do miękkości. Studzimy następnie gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy w blenderze na puree. Dodajemy jajka, śmietankę kokosową, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy młody jęczmień do drugiej wiórki kokosowe. Ciasto nakładamy po łyżeczce, na zmianę raz zieloną masę, a raz kokosową. Foremki wypełniamy do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy 25-35 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po upieczeniu opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Zapraszam na stronę CENOS
oraz na ich fanpage na facebooku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz