Strony

piątek, 11 marca 2016

Paszteciki do białego barszczu z jajkiem i porem, wielkanocne, bez drożdży

Znudziły wam się klasyczne paszteciki? A może wy lub wasi świąteczni goście nie jedzą mięsa? Jeśli tak to polecam pyszne a'la paszteciki z farszem porowo-jajecznym. Taką przystawkę z powodzeniem będziecie mogli podać w towarzystwie białego barszczu rozlanego w szklanki. 

Składniki:
Ciasto półkruche:
Farsz:
  • 3 jajka
  • 1 por
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki koperku
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • mieszanka czarnuszki i majeranku lub np. kminkiem
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy dodając łyżkę jogurtu lub wody gdyby ciasto nie chciało się kleić. Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki minimum 1 godzinę.

Jajka gotujemy na twardo z łyżką soli.Ugotowane jajka studzimy, obieramy ze skorupki i drobno siekamy. Pora myjemy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię z przekładamy pora z czosnkiem, przyprawami i chwile dusimy. Wystudzonego pora łączymy z jajkami, bułką tartą, posiekanym koperkiem.

Ciasto z lodówki wałkujemy na grubość ok. 2-3 mm. Na brzeg jednej części nakładamy farsz. Ciasto zwijamy w rulon, lekko dociskamy brzegi ciasta, następnie rulon kroimy skośnie ostrym nożem na paszteciki.

Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy ulubionymi ziołami. Paszteciki  pieczemy około 20-25 min w temp. 180.

Smacznego :)  




Też chcielibyście otrzymać taką paczkę ? Zajrzyjcie tu aby dowiedzieć się więcej przesyłce od STREETCOM.

1 komentarz: