Strony

sobota, 10 września 2016

Grzybowa Polana- Sałatka jak tort

Od dawna planowałam wykonać tą sałatkę jednak albo nie miałam składników, albo nie było okazji żeby ją przygotować. W ostatnim czasie jednak organizowaliśmy grilla i wówczas przypomniałam sobie o sałatce, która świetnie będzie wyglądać na stole. Oprócz tego, że sałatka pięknie się prezentuje, to w dodatku jest naprawdę pyszna :)

  Składniki:
  • 2 słoiki marynowanych pieczarek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 marchewki
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 4 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 1 filet z piersi z kurczaka
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 mały słoik majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze części. Dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy, a następnie smażymy. Ziemniaki i marchew gotujemy. Ugotowane warzywa odcedzamy i studzimy. Ostudzone warzywa obieramy i  ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

Kukurydzę, seler konserwowy i pieczarki odsączamy z zalewy. Seler siekamy w krótsze nitki. Jajka gotujemy, studzimy i drobno siekamy. Ogórki kroimy w kostkę i odciskamy z nadmiaru zalewy. Szczypiorek drobno siekamy.

Tortownicę o śr. ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą. Na dnie układamy pieczarki kapeluszami do spodu tortownicy. Pieczarki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.Następnie wykładamy startą marchew i doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Następnie smarujemy niewielką ilością majonezu. Na to wykładamy ostudzoną pierś z kurczaka, ogórki. Smarujemy kolejną cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy seler konserwowy i kukurydzę. Jajka mieszamy z majonezem, szczypta soli i pieprzu. Tak przygotowaną pastę wykładamy na kukurydzę. Na wierzch wykładamy starte ziemniaki, posypujemy szczypta soli, pieprzu i wierzch ponownie smarujemy majonezem.

Sałatkę przykrywamy folią i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia usuwamy folię z ziemniaków, zdejmujemy obręcz tortownicy, przykładając talerz lub w moim przypadku patere odwracamy tortownicę do góry nogami. 

Smacznego :)





11 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka do tego dobrze się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje,chyba się skuszę przy najbliższej okazji Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  3. Niedoczytałam - jasne, że ugotowane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy po ściągnięciu obręczy sałatka się "nie rozjeżdża"?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przez dokładne ugniecenie każdej z warstw, sałatka się nie rozpadnie po zdjęciu obręczy.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram się do tej sałatki już dłuższy czas.Ale boję sie,że rozpadnie mi się przy wyjmowaniu.
    Czy sałatki musi być pełniutka tortownica?Zeby sie nie rozwalilo podczas odwracania?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tortownica musi byc wypełniona sałatka po brzegi?
    Zeby przy odwróceniu tortownicy sałatka nie wyleciala?

    OdpowiedzUsuń
  8. Tortownica nie musi być wypełniona po brzegi ale należałoby przed wyjęciem sałatki z formy podstawić płaski talerz lub tortownicę o zbliżonych wymiarach żeby sałatka pozostała w całości.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy zamiast pieczarek mogą być marynowane grzyby😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Myślę że marynowane grzyby również będą pasować :)

    OdpowiedzUsuń