Strony

piątek, 9 września 2016

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami, delikatnym budyniem, chrupiącą bezą na zewnątrz i lekko ciągnącą w środku. Ciasto robi się ekspresowo. W czasie pieczenia spodu przygotowuje się pozostałe składowe ciasta. 
 

Składniki
Ciasto:
  • 420g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
Budyń:
  • 1 budyń waniliowy/ śmietankowy (ok. 40 g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
Owoce:
  • 900 g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej ryżowej
Beza:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • garść solonych orzechów ziemnych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić, można dodać 1-2 łyżki wody. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 28 x 40 cm (lub zbliżonych) wyłożonej papierem do pieczenia. Równo wyłożone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach np. widelcem i wstawiamy do piekarnika. Spód podpiekamy przez ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką masła. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i mieszamy z mąką ziemniaczaną/ryżową.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy cały cukier jest już dodany, ubijamy pianę jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną/ ryżową i krótko miksujemy. Orzechy siekamy.

Na podpieczony spód wylewamy ciepły budyń, układamy śliwki przecięciem do góry, przykrywamy bezą, posypujemy posiekanymi orzechami i wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach C, następnie temperaturę zmniejszamy do 70 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy bezę przez 20-40 minut

Smacznego :)
 




1 komentarz: