Strony

poniedziałek, 31 października 2016

Sałatka makaronowa z brokułem, fetą, jajkami

Czy już wspominałam że lubię brokuły ?  :) Uwielbiam je w każdej postaci, jednak najlepiej smakuje mi on w sałatkach. Taka sałatka będzie świetnie smakować w pracy jak i na spotkaniu ze znajomymi.


Składniki:
Wykonanie:
Makaron al dente gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Jajka gotujemy w osolonej wodzie. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do momentu aż zmięknie. Kukurydze odsądzamy. Cebule drobno siekamy. Ser feta kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem/jogurtem.

Smacznego :) 



niedziela, 30 października 2016

Paczka od Lubella

W minionym tygodniu otrzymałam ogromną paczkę z produktami firmy Lubella
W paczce znalazły się klasyczne wersje makaronów jak i makarony pełnoziarniste pełne błonnika i minerałów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. 



Oczywiście Lubella to marka którą znam nie od dziś i która jest chyba jedną z najpopularniejszych marek makaronów w naszym kraju. Produkty cechują się wysoką jakością składników, co przekłada się oczywiście na walory smakowe. Makarony Lubelli są w wielu kształtach, dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować naprawdę wiele potraw zarówno wytrawnych jak i słodkich.


Jaka jest wasza ulubiona potrawa z udziałem makaronu ? Klasyczna lazania, pomidorowa z makaronem świderki, spaghetti czy może zdrowa i smaczna sałatka z makaronem Pełne ziarno ? :) 

Podzielcie się w komentarzu swoim ulubionym makaronowym daniem :) 

 Więcej ciekawostek i inspiracji znajdziecie na stronie http://www.lubella.pl/lub na fanpage Lubelli na facebooku.

piątek, 7 października 2016

Ciasto dyniowe z ananasem, migdałami i serkiem

Sezon na dynie w pełni! Tym razem przedstawiam przepis na pyszne ciasto nie z puree, ale z dodatkiem dyni startej na tarce. Ciasto dyniowe w smaku bardzo przypomina ... ciasto marchewkowe! Polecam :)

Składniki:
  • 280 g dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 230 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g ananasa z puszki (ok. 3/4 puszki)
  • 100 g posiekanych migdałów lub innych orzechów
Krem:
  • 100 g masła
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 350 g sera z wiaderka 
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Dynię obieramy, wydrążamy wnętrze i ścieramy na tarce o dych oczkach. Musimy uzyskać ok. 280 g. Ananasa kroimy w kostkę, migdały siekamy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka, dodajemy cukier, na końcu olej.  Dodajemy ananasa, migdały, startą dynię i mieszamy. Na końcu przesiewamy suche składniki i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy 20x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Pieczemy ok. 50 minut. Ciasto studzimy i dzielimy na 2 blaty.


W misce ucieramy miękkie masło na puch, następnie dodajemy cukier puder. Ciągle ucierając dodajemy ekstrakt w wanilii i łyżka po łyżce serek z wiaderka. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy. krem dzielimy na 2 części. 1 część wykładamy pomiędzy blaty ciasta, drugą wykładamy na wierzch i posypujemy dodatkowo 2 łyżkami wiórków kokosowych. 

Smacznego :)

środa, 5 października 2016

Otrębowe ciastka musli z morelami

W szafce znalazłam otręby orkiszowe. Ich termin ważności zbliżał się do końca, więc postanowiłam wykorzystać je i przygotować ciastka. Morele możemy zastąpić innymi suszonymi owocami, np. śliwkami. Dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cynamonu ciastka cudownie pachną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, gdy kawałki czekolady są jeszcze lekko rozpuszczone :) 

Składniki:

  • 1 szkl. suszonych moreli (ok. 100 g)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii 
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki otrębów orkiszowych/owsianych/pszennych
  • 1 szkl. posiekanej czekolady deserowej
  • 1 szkl. musli z orzechami
Wykonanie:
Morele przekładamy do miski, zalewamy około 1 szkl. gorącej wody i odstawiamy na 10-15 min. Po tym czasie morele odsączamy z wody i siekamy na mniejsze kawałki. 

Do średniej miski przesiewamy oba rodzaje mąki, otręby, sodę, cynamon. Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Do ostudzonego masła wbijamy jajka, dodajemy domowy ekstrakt z wanilii i  mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z innymi składnikami i dalej mieszamy. Na końcu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto wkładamy na 1 h do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Porcje ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Ciasto możemy wyjmować łyżką i rozgniatać na blaszce lub formować w dłoniach. Ciastka lekko urosną więc rozkładamy w je niewielkich odstępach. Uformowane ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciastka pieczemy przez ok. 20 min.

Smacznego :)

* na każde ciasteczko dodatkowo wcisnęłam czekoladowe serduszko 😁