Chleb jest przepyszny! Długo zachowuje swoją świeżość, nie kruszy się, szybko go wykonać i co najważniejsze jest przepyszny! Możecie upiec go w całości z mąki pszennej lub z dodatkiem mąki żytniej.
Składniki (na 2 chleby)- 300 g mąki żytniej razowej *
- 700 g mąki pszennej *
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 10 łyżek łuskanego słonecznika
- 1 szklanka dowolnych otrębów
- 3 łyżki sezamu (można pominąć)
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 l letniej wody
- płatki owsiane, słonecznik łuskany, pestki dyni itp.
Wykonanie:
Suche składniki i pokruszone
drożdże mieszamy w dużym garnku lub dużym naczyniu. Wszystkie składniki zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30
minut.
Ciasto ponownie wyrabiamy i przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika lub innymi dodatkami foremek keksowych (wym. ok. 10 x 28 cm). Wierzch chleba równamy mokrą łyżką, posypujemy ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni. Chleby przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce na 20 - 30 minut. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
* Mąkę można zastąpić w całości mąką pszenną lub mąką krupczatką.
Takiego chleba jeszcze nie robiłem, trzeba będzie spróbować. Dzięki. Mikser daje radę?
OdpowiedzUsuńKocham domowe chleby, na ten się skuszę na pewno! Czy jest jakaś możliwość aby zastąpić czymś mąkę pszenną?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Mikser tak daje dare :) Mam mikser z hakiem do zagniatania ciasta drożdżowego.
OdpowiedzUsuńOdnośnie mąki pszennej 450 lub 600, można chleb upiec na mące krupczatce. Piekłam również chleb w całości z mąki żytniej jednak nie wychodzi on tak smaczny jak połączenie obu rodzajów mąki.