Strony

środa, 23 listopada 2016

Ziemniaczane łódeczki z piekarnika z jogurtowym sosem czosnkowo-koperkowym

Zapraszam na pyszne łódeczki ziemniaczane z piekarnika. Takie ziemniaczki będą wspaniałym dodatkiem np. do domowych  Hamburgerów, ale podane w towarzystwie sosów będą również smakowitą przekąską.
Pachnące i znacznie bardziej zdrowe od frytek pieczonych na głębokim tłuszczu. Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku i ... bardzo tanie w przygotowaniu :)

Składnik:
  • 5-6 ziemniaków
  • ulubione przyprawy do ziemniaków tymianem, papryka słodka, rozmaryn lub inne zioła 
  • oliwa z oliwek/olej
  • sól i pieprz
Sos:
  • 200 g jogurtu typu greckiego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • czosnek i koperek PROECO 
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka z osoloną wodą.Gotujemy przez ok. 10 min. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy z wody i odstawimy na chwile. Piekarnik ustawiamy na funkcje z termoobiegiem na temp. 190°. Blachę smarujemy niewielką ilością oliwy/oleju. Lekko przestudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na ósemki i układamy na blaszce skórką do dołu. Skrapiamy oliwą, posypujemy wybranymi przyprawami  i pieczemy ok. 15 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. jogurt mieszamy z majonezem, 1/2 łyżeczki czosnku PROECO  ze słoiczka i 1/4 łyżeczki koperku ze słoiczka PROECO. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaczki podajemy z sosem bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz