Strony

niedziela, 11 grudnia 2016

Kora orzechowa

Ciasto, które skradło nie jedno podniebienie. Idealne połączenie składników. Znajdziemy w nim orzechy, aromat kawy i kokosa, orzeźwiającą galaretkę z brzoskwinią i niewielką ilość czekolady. 

Składniki:
Biszkopt:
  • 8 białek w temp. pokojowej
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 żółtka
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Helio
  • 100 g wiórków kokosowych Helio
  • 100 g rodzynków Helio
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
  • syrop z 1 puszki brzoskwiń (puszka o masie ok. 820 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml wody 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru, na 500 ml)
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 1/3 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym/brzoskwiniowym
  • brzoskwinie z puszki, pokrojone w plasterki
Wykonanie:
Mieszamy w misce zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, stopniowo dodając cukier. Dodajemy żółtka i nadal ubijamy. Mikser wyłączamy, wsypujemy suche składniki i delikatnie łączymy wszystko za pomocą łyżki lub szpatułki. Dwie blachy o wymiarach 28 × 38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i równo wykładamy. Pieczemy w temperaturze 160 C przez ok. 30 minut.


Do garnka wlewamy 400 ml syropu z brzoskwiń (jeśli w puszce nie było tyle syropu, dolewamy wody tak, aby otrzymać w sumie 400 ml), 150 ml wody, cukier i podgrzewamy do zagotowania. W osobnej miseczce miksujemy za pomocą blendera budynie, żółtka i mąkę pszenną w 150 ml wody. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop brzoskwiniowy, energicznie mieszamy, gotujemy chwile. Budyń zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią aluminiową tak, aby dotykała budyniu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do miski przekładamy miękkie masło, ucieramy je mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo budyń, cały czas ucierając aż do uzyskania gładkiej masy.

Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 750 ml wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Z kremu budyniowego odkładamy 2-3 łyżki kremu, którymi posmarujemy ciasto przed nałożeniem galaretki. Na jeden blat orzechowy wykładamy połowę kremu brzoskwiniowego. Następnie delicje na chwilę zanurzamy w kawie i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je dociskając. Na delicje równo wykładamy pozostały krem brzoskwiniowy i drugi blat ciasta. Wierzch smarujemy odłożonym kremem brzoskwiniowym. Na kremie układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego :)







2 komentarze: