Szybkie śniadanie ? Przygotuj je dzień wcześniej ! Owsiankę wystarczy zalać gorącym mlekiem, dodać resztę składników, a rano cieszyć się wyśmienitym i zdrowym śniadaniem :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska wg. Pawła Małeckiego i nieznacznie zmodyfikowałam :)
Składniki:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka miodu
- 50 g suszonych śliwek, pokrojonych w paseczki
- 80 g płatków owsianych
- 1 średnie jabłko
- opcjonalnie szczypta cynamonu/ziarenka z laski wanilii Belbake
Mleko zagotowujemy. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu lub odrobinę ziarenek z laski wanilii i mieszamy. Wsypujemy pokrojone śliwki i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia składników. Rondelek z owsianką przykrywamy i odstawiamy na noc.
Następnego dnia obieramy jabłko i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko mieszamy z owsianką i przekładamy do 2 miseczek.
Smacznego :)
* Owsiankę można podać również na ciepło. Wówczas należy ją podgrzać przed dodaniem jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz