Strony

sobota, 10 grudnia 2016

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami

Szybkie śniadanie ? Przygotuj je dzień wcześniej ! Owsiankę wystarczy zalać gorącym mlekiem, dodać resztę składników, a rano cieszyć się wyśmienitym i zdrowym śniadaniem :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska wg. Pawła Małeckiego i nieznacznie zmodyfikowałam :)

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g suszonych śliwek, pokrojonych w paseczki
  • 80 g płatków owsianych
  • 1 średnie jabłko
  • opcjonalnie szczypta cynamonu/ziarenka z laski wanilii Belbake
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu lub odrobinę ziarenek z laski wanilii i mieszamy. Wsypujemy pokrojone śliwki i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia składników. Rondelek z owsianką przykrywamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia obieramy jabłko i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko mieszamy z owsianką i przekładamy do 2 miseczek.

Smacznego :) 

* Owsiankę można podać również na ciepło. Wówczas należy ją podgrzać przed dodaniem jabłka.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz