Dziś zapraszam na pyszne ciasto, które będziecie mogli przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Pozornie ciasto wydaje się trudne, jednak wystarczy upiec biszkopt, przełożyć go śmietaną, a wierzch udekorować. Jeśli ciasto przygotowujecie tylko dla dorosłych, do ponczu można dodać odrobinę likieru kawowego lub innego alkoholu.
Składniki:
Biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżka kakao
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kawy zbożowej/rozpuszczalnej
- 400 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 1/2 puszki masy kajmakowej Helio
- płatki migdałowe Helio
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je aż do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Sypkie składniki dodajemy do piany i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 × 24 cm lub zbliżonych. Biszkopt pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 C.
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodać cukier, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Za pomocą ostrego noża biszkopt dzielimy na 2 równe blaty. Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki i nasączamy połową ponczu. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec śmietan fix i cukier puder. Masę wykładamy na wierzch, przykrywamy drugim blatem biszkoptu i delikatnie dociskamy. Biszkopt nasączamy pozostałym ponczem.
Masę kajmakową wykładamy bezpośrednio na wierzch ciasta. Jeśli masa jest zbyt twarda, można ją podgrzać. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)
Nieziemsko kaloryczne, ale chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń