Uwielbiam wafelki i bardzo lubię galaretkę. Postanowiłam połączyć te
dwie rzeczy i tak powstały wafle z jogurtem i galaretką. Wafelki są
smaczne i orzeźwiające i będą stanowić świetną przekąskę w upalne dni :)
Składniki:
Prostokątną blachę/pojemnik wykładamy folią. Wafle docinamy do formy. Galaretkę pinacolada lub inna dowolną rozpuszczamy w 200 ml wody. Odstawiamy do stężenia.
Tężejącą galaretkę ubijamy przez chwilę mikserem na piankę. Następni dodajemy 200 ml jogurtu, miksujemy i wykładamy na pierwszy płat wafla. Odstawiamy do lodówki. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Gdy galaretka agrestowa zacznie tężeć, wylewamy ją na pierwszą warstwę i ponownie wkładamy do lodówki. Ostatnią warstwę z galaretki pomarańczowej przygotowujemy tak samo, jak warstwę pierwszą, wykładamy na wierzch i przykrywamy drugim waflem, lekko dociskając. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
- 2 wafle
- 2 galaretki np. agrestowe
- 1 galaretka np. pinacolada lub cytrynowa
- 1 galaretka np. pomarańczowa
- 400 ml jogurtu naturalnego gęstego
Prostokątną blachę/pojemnik wykładamy folią. Wafle docinamy do formy. Galaretkę pinacolada lub inna dowolną rozpuszczamy w 200 ml wody. Odstawiamy do stężenia.
Tężejącą galaretkę ubijamy przez chwilę mikserem na piankę. Następni dodajemy 200 ml jogurtu, miksujemy i wykładamy na pierwszy płat wafla. Odstawiamy do lodówki. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Gdy galaretka agrestowa zacznie tężeć, wylewamy ją na pierwszą warstwę i ponownie wkładamy do lodówki. Ostatnią warstwę z galaretki pomarańczowej przygotowujemy tak samo, jak warstwę pierwszą, wykładamy na wierzch i przykrywamy drugim waflem, lekko dociskając. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
Na lato w sam raz :) Mają piękny, orzeźwiający kolor :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Postaram się zrobić w Święta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo apetycznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń