Strony

sobota, 8 kwietnia 2017

Kawowa "Marysieńka"

Dziś pyszne, przekładane ciasto, z lekko kawową nutą. Takie ciasto możecie przygotować w formie okrągłej i podać jako tort. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej. Może przygotujecie Marysieńkę na najbliższe święta ? :)


Składniki:
Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dużych łyżek mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
Ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 200 g włoskich orzechów Helio
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duża łyżka mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Krem budyniowy:
  • 5 żółtek
  • 200 gramów masła lub margaryny
  • 1/2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa Helio 
  • 3 łyżki śmietanki 36 %
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy po 1 żółtku, nie przerywając miksowania. Gdy dodamy wszystkie żółtka, do masy przesiewamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25 × 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut.

Ciasto orzechowe
Orzechy siekamy średnio drobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i krótko mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach lub tą samą, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy nowym papierem do pieczenia. Ciasto równo wylewamy, pieczemy w 180 C przez 30 min.

Krem budyniowy
Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy blenderem na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy zmiksowane mleko z żółtkami i podgrzewamy, aż do zagotowania cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia. 

Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo, łyżka po łyżce dodając ostudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.

Ciasto czekoladowe za pomocą ostrego noża przecinamy na dwa blaty.  

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej zaparzamy w 1 szklance wody. Kawę studzimy. Opcjonalnie do ponczu można dodać odrobinę ulubionego alkoholu, likieru kawowego, koniaku lub wódki

Wykonanie całości:
  • 1 część biszkoptu
  • 1/2 ponczu
  • 1/2 kremu
  • ciasto orzechowe
  • 1/2 kremu
  • 1 część biszkoptu
  • 1/2 ponczu  
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodając śmietankę. Ciasto równo polewamy przygotowaną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)
 

4 komentarze:

  1. Na liście jest poncz czy można dokładniej

    OdpowiedzUsuń
  2. Już uzupełniłam przepis o poncz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 21 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń