Ciasto "Bounty" to połączenie czekoladowego ciasta z intensywnie kokosowym kremem, a wszystko to polane polewą czekoladową :) Ciasto przypomina mi naszą zeszłoroczną podróż na Kretę i plażę Vai, na której została nakręcona reklama batonika Bounty :)
Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 100 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 ml kefiru
- szczypta soli
- 300 ml mleka
- 50 g kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 80 g cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 3 łyżki śmietany 36%
Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli przesiewamy do miski. Do drugiej miski przekładamy miękkie masło i drobny cukier. Masło z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy kefir i przesiewamy suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 20 - 21 cm wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Mleko podgrzewamy w małym garnku, gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Chwilę gotujemy, często mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do średniej miski przekładamy miękkie masło i cukier puder. Masę ucieramy na jasną i puszystą masę.Ciągle ucierając dodajemy łyżka po łyżce przestudzoną masę kokosową. Masę kokosową wykładamy na wystudzone ciasto i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady, śmietanę kremówkę i masło. Ciasto dekorujemy przygotowaną polewą i ponownie schładzamy.
Smacznego :)