Strony

sobota, 29 lipca 2017

Ciasto Jamajka

Ciasta z truskawkami już się Wam przejadły? Skorzystajcie z przepisu na ciasto, które będzie idealnie jako dodatek do kawy lub jako niedzielny deser. Każda z warstw ciasta idealnie ze sobą współgra. Delikatna masa śmietanowa z połączeniu z galaretką z bananami stanowi połączenie wręcz idealne, które przełamuje ziemisty smak gorzkiego kakao na wierzchu. 

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
Poncz:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki wody
Masa śmietanowa:
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 4-5 łyżek konfitury morelowej/brzoskwiniowej
  • 4-6 bananów jak najdłuższych, możliwie prostych
  • sok z cytryny
  • kakao do posypania
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do chwili połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do przygotowanej blaszki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 20-25 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 części. Jedną z części ponownie przekładamy do blaszki i ponczujemy wodą z cytryną i smarujemy konfiturą.

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy, aż galaretka zacznie tężeć. Banany obieramy, przekrawamy na pół i nacieramy odrobiną soku z cytryny który zapobiegnie sczernieniu bananów. Połówki bananów układamy ciasno na biszkopcie. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę. Blaszkę wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny. 

Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone oraz przesiany cukier puder. Miksujemy do momentu powstania gęstego kremu. 2/3 masy wykładamy równo na galaretkę, przykrywamy drugą częścią biszkoptu którą ponczujemy. Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową i posypujemy gorzkim kakao. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. 

Smacznego :)




czwartek, 27 lipca 2017

Napój izotoniczny o'Sole z cytryną, miętą i porzeczkami i paczka od Cenos

Latem gdy temperatury za oknem sięgają niemal 30 stopni, nasz organizm narażony jest na odwodnienie. Dziś przedstawiam szybki napój izotoniczny, z cytryną, miętą i porzeczkami, który idealnie ugasi pragnienie. Przygotujecie go w kilka chwil, a jego koszt wyniesie zaledwie kilka złotych. W porównaniu do sklepowych napojów izotonicznych ten jest naturalny, bez barwników, konserwantów i sztucznych dodatków. Taki napój będzie wspaniale smakować również w trakcie lub po intensywnym treningu. 

Składniki:

Wykonanie:
Cytrynę wyszorować i wyparzyć. Sok wyciskamy za pomocą wyciskarki z 1/2 cytryny. Pozostałą część cytryny zostawiamy do dekoracji. Miętę i porzeczki myjemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy na minimum 15 min, tak aby smaki połączyły się ze sobą. Rozlewamy do szklanek lub pojemników i opcjonalnie dodajemy kostki lodu. 

Smacznego :) 


  


sobota, 8 lipca 2017

Paszteciki z ciasta francuskiego z kurczakiem z rosołu

Nie przepadam za mięsem z rosołu, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu który umieściłam pomiędzy płatami ciasta francuskiego. Jeśli jednak nie lubicie ciasta francuskiego, albo nie macie akurat w lodówce, farsz owińcie w ciasto drożdżowe i podajcie z czerwonym barszczem! Nie znam osoby która by nie lubi pasztecików z barszczem :) 

Składniki:
Farsz:
  • 450 g mięsa rosołowego z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do mięsa mielonego 
  • garść posiekanej natki pietruszki/koperku
  • sól i pieprz
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • biały sezam
Wykonanie:
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy zblendowaną marchewkę i pietruszkę, następnie dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę. Całość łączymy z koncentratem, przyprawami i dokładnie mieszamy. 

Ciasto francuskie rozwijamy, a farsz dowolnie układamy. Ja ułożyłam tak jak w przypadku klasycznych pasztecików na środek ciasta a później zwijałam całość w walec i kroiłam na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża. 

Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną białego sezamu. Pieczemy ok. 15 minut w 180 C. 

Smacznego :)


czwartek, 6 lipca 2017

Sernik z truskawkami i kruszonką

Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc warto jeszcze skorzystać z niego i upiec sernik z truskawkami i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Truskawki nadają sernikowi kwaskową nutę, która przełamuje kremową, nie za słodką konsystencję masy serowej. Całość idealnie ze sobą współgra. Polecam gorąco! :)

Składniki:
Spód:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo 
  • 500 g umytych truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek i każdą truskawkę kroimy na pół. 

Formę o wymiarach 25 x 39 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15 minut. Formę z ciastem wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. 


Jajka, białka i cukier roztrzepujemy w misce trzepaczką lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielony twaróg, jogurt i przesiewamy mąki. Wszystkie składniki miksujemy ponownie tylko do połączenia się składników.

Masę wylewamy na podpieczony spód. Na masę wykładamy truskawki. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim równo wierzch.

Sernik pieczemy w temperaturze 170 ºC przez około 1 godzinę. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)






Siedemnasta Truskawka