Nie przepadam za mięsem z rosołu, więc postanowiłam je wykorzystać do farszu który umieściłam pomiędzy płatami ciasta francuskiego. Jeśli jednak nie lubicie ciasta francuskiego, albo nie macie akurat w lodówce, farsz owińcie w ciasto drożdżowe i podajcie z czerwonym barszczem! Nie znam osoby która by nie lubi pasztecików z barszczem :)
Składniki:Farsz:
- 450 g mięsa rosołowego z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do mięsa mielonego
- garść posiekanej natki pietruszki/koperku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- biały sezam
Mięso przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy zblendowaną marchewkę i pietruszkę, następnie dodajemy obraną i posiekaną drobno cebulę. Całość łączymy z koncentratem, przyprawami i dokładnie mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, a farsz dowolnie układamy. Ja ułożyłam tak jak w przypadku klasycznych pasztecików na środek ciasta a później zwijałam całość w walec i kroiłam na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża.
Wierzch pasztecików smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną białego sezamu. Pieczemy ok. 15 minut w 180 C.
Smacznego :)
To ciekawe, z rosołowym kurczakiem pasztecików jeszcze nie jadłem. Pewnie są delikatniejsze niż wszystkie, które do tej pory było mi dane spróbować. Ale to dobrze! Pewnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuń