Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc warto jeszcze skorzystać z niego i upiec sernik z truskawkami i chrupiącą kruszonką na wierzchu. Truskawki nadają sernikowi kwaskową nutę, która przełamuje kremową, nie za słodką konsystencję masy serowej. Całość idealnie ze sobą współgra. Polecam gorąco! :)
Spód:
Formę o wymiarach 25 x 39 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15 minut. Formę z ciastem wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka, białka i cukier roztrzepujemy w misce trzepaczką lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielony twaróg, jogurt i przesiewamy mąki. Wszystkie składniki miksujemy ponownie tylko do połączenia się składników.
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 100 g jogurtu naturalnego
- 4 jajka
- 2 białka
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
- 500 g umytych truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, 2/3 wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki. Pozbywamy się szypułek i każdą truskawkę kroimy na pół.
Formę o wymiarach 25 x 39 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem z lodówki wylepiamy formę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 15 minut. Formę z ciastem wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Jajka, białka i cukier roztrzepujemy w misce trzepaczką lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy zmielony twaróg, jogurt i przesiewamy mąki. Wszystkie składniki miksujemy ponownie tylko do połączenia się składników.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Na masę wykładamy truskawki. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim równo wierzch.
Wygląda bardzo apetycznie. Przyznam szczerze, że pierwszy raz się spotykam z dodawaniem mąki do masy serowej w serniku, ale piekę od dość niedawna. Do tej pory stosowałam budyń jako zagęstnik, ale chętnie też wypróbuję sposób z mąką :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Wygląda wspaniale))
OdpowiedzUsuń